Direct door naar content
Rolstoellessen voor kinderen zonder beperking afbeelding nieuwsbericht

Rolstoellessen voor kinderen zonder beperking

03 maart 2022

Als je in een rolstoel zit dan weet jij als geen ander dat het best lastig kan zijn om probleemloos over straat te rollen. Maar weten jouw klasgenoten dit eigenlijk ook? Op steeds meer plekken worden juist ook aan kinderen en jongeren zonder beperking hier workshops over gegeven om voor meer bewustwording te zorgen.

In Hengelo start Hengelo Sport in de week van 14 tot en met 25 maart met speciale rolstoellessen voor de groepen 6, 7 en 8 op alle basisscholen. De gemeente Hengelo vindt het belangrijk dat op scholen voorlichting wordt gegeven over het leven met een beperking. Die voorlichting blijft niet bij een presentatie of een verhaaltje voor de klas, de kinderen gaan vooral ook zelf de rolstoel in op een uitdagend parcours.

Andere kijk op leven met een beperking

Daan Broeze van de Gehandicaptenraad Hengelo legt het idee van het rolstoelparcours uit:  “Kinderen kunnen zittend in een rolstoel ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een bruggetje over te gaan. Dat kan nog heel lastig zijn. De leerlingen maken ook kennis met de invloed van een visuele beperking op je dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld geblinddoekt met een blindegeleidestok oefenen een weg te volgen. “Uiteindelijk gaat het erom dat de kinderen zich bewust worden van de problemen die mensen met een handicap kunnen ondervinden. Na de les kijken ze er anders tegenaan”, zegt hij in Tubantia.

(S)Cool on Wheels

Die verandering in kijk op leeftijdsgenoten met een beperking is ook precies wat het project (S)Cool on Wheels van Fonds Gehandicaptensport voor ogen heeft. Leerlingen leren bij dit voorlichtingsproject spelenderwijs dat met een handicap heel erg veel mogelijk is! Ze ervaren zelf hoe het is om in een rolstoel te zitten en gaan met elkaar de uitdaging aan tijdens een potje rolstoelbasketbal. Ook gaan ze, na het zien van indrukwekkende voorbeelden, met elkaar in discussie over hoe het is om met een beperking te leven.

Een veel gehoorde reactie die zo’n gymles oplevert: “De gaafste gymles ooit! Ik snap nu veel beter hoe het is om een handicap te hebben.”

Wil je meer weten over (S)Cool on Wheels of direct een clinic aanvragen: ga dan naar de pagina over (S)Cool on Wheels.

Foto: Daan Broeze 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: