Direct door naar content
Dit waren de Paralympische Winterspelen 2022 afbeelding nieuwsbericht

Dit waren de Paralympische Winterspelen 2022

14 maart 2022

De Paralympische Winterspelen van Beijing zitten erop. Gisteren werd met een sluitingsceremonie het paralympisch vuur gedoofd en dinsdag komen de Nederlandse atleten weer naar huis. TeamNL behaalde in totaal vier medailles: drie keer zilver en één keer brons. Medaillewinnaars Niels de Langen, Jeroen Kampschreur en Chris Vos worden dinsdagmiddag gehuldigd op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Nederland was met vijf skiërs en drie snowboarders afgereisd naar China. De medailleoogst van TeamNL was misschien minder dan vooraf gehoopt, maar de verhalen bij die prestaties waren er zeker niet minder om. We lopen nog even met je door de hoogtepunten:

Twee keer Niels

Jeroen Kampschreur en Niels de Langen behaalden de eerste medailles in het skiën. Op het onderdeel supercombinatie werd Jeroen knap tweede en zijn vriend Niels derde. Later in de week kwamen ze allebei nog een keer in actie op het onderdeel slalom. De ogen waren toen vooral op Jeroen gericht, maar door een uitglijder op de piste waren zijn kansen verkeken. Niels eindigde op de slalom juist een trede hoger dan bij de supercombinatie: hij pakte zilver en had zo de meeste medailles van de Nederlanders binnengehaald. Hij mocht daarom op zondag ook de vlag dragen bij de sluitingsceremonie.

Revanche Chris Vos

Onze ambassadeur Chris Vos begon de Spelen met een valse start op de Snowboard Cross, het onderdeel waarop hij vier jaar geleden nog zilver haalde. In de finale ging hij onderuit en maakte hij geen kans meer op een ereplek. Zijn vriendin Lisa Bunschoten was hetzelfde overkomen: door een botsing met een tegenstandster kwam zij buiten het parcours en was ze kansloos voor een medaille.

Op de Banked Slalom draaide het voor Chris de goede kant op. Hij zette in de eerste run al een ijzersterke tijd neer, alleen de Chinees Zhongwei Wu was sneller. Zo pakte Chris het zilver. Lisa startte door haar wereldtitel als favoriet op dit onderdeel, maar kwam helaas niet verder dan de zevende plek.

Persoonlijk doel Jeroen

Het verhaal van Jeroen op de Spelen was extra bijzonder omdat hij een topsportdoel met een persoonlijk doel combineerde: hij wilde namelijk zijn medaille op zijn protheses ophalen. In een Instagram-post laat hij weten dat “STAAND op het paralympische podium een paar jaar terug ondenkbaar leek, maar ik wilde bewijzen dat ik dit kan. Ik train hier hard voor en het zal mij nog veel tijd kosten om beter te worden in lopen, maar dit was voor mij een persoonlijk doel waar ik erg trots op ben.”

Mooie sportverhalen

In haar terugblik op de Spelen vond chef de mission Esther Vergeer dit ook een goed voorbeeld van de verhalen achter de paralympische sporters. "Van Jeroen Kampschreur die een topsportdoel met een persoonlijk doel combineert door lopend op zijn protheses zijn medaille op te halen. Tot Chris Vos die zilver wint op een prothese die door een van zijn grootste concurrenten gemaakt is. En Barbara van Bergen die hier haar debuut maakte en nu uitgekomen is voor TeamNL op zowel de Paralympische Zomer- als Winterspelen. Het zijn stuk voor stuk prachtige sportverhalen."

Huldiging medaillewinnaars

Dinsdagmiddag worden de paralympische medaillewinnaars, hun coaches en de chef de mission ontvangen op Paleis Noordeinde door de Koning en Prinses Margriet. Niels de Lange, Jeroen Kampschreur en Chris Vos zullen dan ook worden gehuldigd door minister president Mark Rutte en minister Conny Helder.

Foto: Facebook Jeroen Kampschreur

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: