Direct door naar content
Gekleurde lampjes helpen G-hockeyers  afbeelding nieuwsbericht

Gekleurde lampjes helpen G-hockeyers

16 maart 2022

Sporters met een verstandelijke beperking willen net als ieder ook nieuwe dingen leren in trainingen. Daar zijn andere oefeningen voor nodig waar je stap voor stap allerlei technieken kunt leren. Nieuwe uitvindingen van de Universiteit Twente kunnen ook heel erg helpen. Studenten hebben nu speciale hockeysticks en werpschijven ontwikkeld, waarmee G-hockeyers hun techniek kunnen verbeteren en leren om samen te werken. Spelers van het G-team van HC Twente waren al erg enthousiast.

Studenten van de Universiteiten zijn op verzoek van Special Olympics een onderzoek gestart om trainingsvormen te bedenken speciaal voor sporters met een verstandelijke beperking. Dat is belangrijk omdat G-sporters minder snel vooruitgaan dan sporters zonder beperking. Als oefeningen te moeilijk namelijk zijn dan is het helemaal lastig om een nieuwe techniek te leren.

Gekleurde lampjes

Daar hebben de studenten dus iets op gevonden. Zij hebben twee uitvindingen ontwikkeld: een hockeystick met lampjes en een werpschijf met lampjes. Die stick kan met verschillende kleuren lampjes laten zien of je de bal goed speelt en met de kleurtjes kunnen ook weer nieuwe spellen bedacht worden. Wat leuk is dat je direct van je stick leert of je het goed doet. En die lampjes maken de stick ook nog eens extra flitsend natuurlijk.

Met de werpschijf kun je allerlei teamoefeningen doen. Het gaat dan niet zo om de prestatie maar vooral om de samenwerking met het team. "De sporters gooien met ballen op de schijven die vervolgens van kleur veranderen. Daar zijn talloze spellen mee te spelen”, legt student Rachel den Otter uit bij RTV Oost.

Leuke uitdaging

De G-hockeyers HC Twente hadden de eer om de werpschijf en hockeystick voor het eerst uit te proberen. Daar waren ze erg enthousiast over. “Normaal doen we wat moeilijkere dingen, maar dit is echt interessant en een leuke uitdaging!”, zegt een hockeyster. “Nu is het ook donker dus kun je die lampjes ook goed zien”, merkt een teamgenootje op.

Ga voor het hele verslag naar RTV Oost.

Foto: RTV Oost / Teun van der Velden

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: