Direct door naar content
“Het been is nu van mij” afbeelding nieuwsbericht

“Het been is nu van mij”

17 maart 2022

De talentendag van NOC*NSF op Papendal veranderde het leven van Zilan Gijsen. Bij het snowboarden, wat nieuw voor hem was, viel hij op. Kort erna kreeg hij een brief van de Mentelity Foundation thuis. Of hij wilde meetrainen. Dat wilde hij wel. Het was begin 2020. Nauwelijks twee jaar later reed hij zich tijdens Worldcup-wedstrijden in Landgraaf en Hochfugen in de prijzen. Op naar de Spelen van 2026 in Italië.

Zilan werd geboren zonder linkerknie en -onderbeen. Op zijn tweede kreeg hij een prothese. Het zat hem niet in de weg. “Ik ben ermee opgegroeid, ik weet niet beter. Ik kon vrijwel alles ermee doen. Alleen schaatsen ging niet. Voor de rest deed ik gewoon met de andere kinderen mee. Op mijn negende ben ik op atletiek gegaan. Ik deed de 100 en 200 meter. Rennen vind ik mooi.” Uit nieuwsgierigheid gaf hij zich op voor de talentendag van NOC*NSF op Papendal. Wie weet. Hij had zich aangemeld voor atletiek, tennis en sneeuwsporten.

De smaak te pakken

Bij het snowboarden maakte hij indruk. Hij kreeg een uitnodiging van de Mentelity Foundation om mee te komen trainen in Zoetermeer. “Ik kreeg de smaak al snel te pakken. Ik vond het echt leuk en ging steeds meer trainen. Eerst vier uur in de week, toen zes uur. Het normale leven met vrije weekends veranderde in weekends met snowboarden. En nu zit ik in de winter regelmatig in het buitenland. In december waren we een week in Oostenrijk, in februari in Duitsland en in april gaan we naar Zwitserland.”

Knallen op de piste

Met ‘we’ bedoelt Zilan het Paralympisch talententeam van de Nederlandse Ski Vereniging, met allemaal boarders. Soms zitten ze in een hotel, soms in een huisje. “Als we in een huisje zitten, moeten we zelf boodschappen doen en eten maken. In de supermarkt maken we de planning voor de hele week en kopen we alles in. We eten goed. Nasi, pannenkoeken, boerenkool, pompoensoep, wraps. Het is ook best gezellig met elkaar. We lachen veel.” Al is dat niet het enige dat telt. Het gaat ook om knallen op de piste.

Uniek Sporten Hulpmiddelen

En dat doet Zilan. Zijn nieuwe been, een speciale sportprothese met een veer erin, helpt hem daarbij. “Vanaf november rijd ik daarmee. Het maakt een enorm verschil. Ik kan nu mijn beide knieën buigen en op een natuurlijke manier snowboarden. Ik ben er heel blij mee. Eerst had ik de prothese in bruikleen. Via Uniek Sporten Hulpmiddelen hebben we toen een aanvraag gedaan. Binnen twee weken werd de aanvraag goedgekeurd en moesten we nog een klein deel via crowdfunding ophalen. En dat ging snel. Te gek, het been is nu echt van mij.”

Italië 2026

Met dat nieuwe been was Zilan gelijk succesvol bij zijn eerste Worldcup-wedstrijd ooit, afgelopen november in Landgraaf. “Op de eerste dag werd ik tweede, op de tweede dag eerste. Bij de Worldcup in Hochfugen werd ik derde en tweede. Ik race tegen mensen die min of meer dezelfde beperking hebben als ik, maar ze kunnen ook 28 of 34 jaar zijn. Zelf ben ik pas 16. Ik heb nog de tijd, maar in 2026 wil ik wel naar de Paralympische Winterspelen in Italië. Dat is mijn doel.”

Heb je net als Zilan een sporthulpmiddel nodig om te kunnen sporten? Dan kunnen wij jou helpen met de financiering. Kijk op Uniek Sporten Hulpmiddelen en stuur je aanvraag in. Doe het gelijk, dan kun je straks lekker sporten!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: