Direct door naar content
4 leuke games voor thuis met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

4 leuke games voor thuis met een visuele beperking

18 maart 2022

Als je een visuele beperking hebt kan het vinden van een geschikte game al lastig zijn, maar als je daarnaast ook nog een verstandelijke beperking hebt is het helemaal ingewikkeld. Het is zeker niet onmogelijk! Speciaal voor en met deze groep mensen zijn namelijk nu door Koninklijke Visio vier spellen ontwikkeld die je op een Google Home of Pillo-spelcomputer kunt spelen.

Koninklijke Visio is het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Daar doen ze ook onderzoek naar het verbeteren van het dagelijks leven van mensen met een visuele beperking. Ze kijken daarom ook naar oplossingen die daarbij kunnen helpen. Het idee voor de speciale spellen ontstond in 2019 toen in een huis van Visio een Google Home werd geplaatst.

Zelfstandig spelen

Deze spraak gestuurde computer voor in huis bleek gelijk een goed hulpmiddel voor de blinde en slechtziende bewoners. Met de Google Home werd ook nog eens een wereld voor ze geopend doordat ze van alles zelfstandig konden opzoeken. Nog leuker zou het zijn als je daar ook spelletjes mee kan spelen, maar geschikte games voor de Google Home bestonden nog niet. Daarom besloten de bewoners zelf drie spellen voor de Google Home en één spel voor de Pillo-spelcomputer te bedenken.

Die games zijn door de cliënten zo ontwikkeld dat iedereen die net als zij een visuele en verstandelijke beperking hebben zelfstandig kunnen spelen. Daarmee dragen de spellen bij aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen. De spellen zorgen vooral voor een vrolijk ontspannen moment.

Vier niveaus

Bij de vier spellen is ook gedacht aan niveauverschillen. ‘Schatzoeker & het monster’ is het meest uitdagende spel en speel je ook tegen elkaar op de Google Home. Het is trouwens ook de eerste multiplayer game ooit voor dit apparaat!

Het tweede spel voor Google Home is ‘Ronja en de Piraten’. Dit is een interactief hoorspel, waarbij je steeds een level verder kunt komen door vragen te beantwoorden. Bij het derde spel ‘Raad het geluid’ moet je raden welk geluid je hoort. Je hoeft bij dit toegankelijke spel alleen met ja of nee te antwoorden en wat extra leuk is: je kunt zelf ook geluiden toevoegen!

Piratenspel met kussen

Het vierde spel is ontwikkeld voor de Pillo-spelcomputer, hierbij heb je een kussen als controller die reageert op beweging en aanraking. Dit is heel erg geschikt voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Bij het piratenspel beleef je allerlei avonturen met de personages kapitein Sam, papegaai Rocco en piraat Zwartbaard.

“Hey Google”

Heb je al een Google Home in huis? Dan kun je de drie spellen voor die console al eenvoudig spelen. Je start het spel door te zeggen: “Hey Google, praat met [naam van het spel]”. Het piratenspel zit al in het spelaanbod van Pillo.

Wil je meer weten over gamen met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports voor tips over hardware en games!

Bron: klik.org

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: