Direct door naar content
Justin beklimt hoogste bergen op protheses afbeelding nieuwsbericht

Justin beklimt hoogste bergen op protheses

24 maart 2022

Justin Oliver Davis raakte als militair in Afghanistan in 2011 zijn beide benen kwijt toen hij op een explosief stapte. Na tien jaar van revalidatie met veel vallen en opstaan, heeft hij nu een manier gevonden om zijn grenzen weer te verleggen. Als bergbeklimmer met twee protheses heeft hij zichzelf als doel gesteld om de zeven hoogste bergen te beklimmen. Zo wil hij de hele wereld inspireren.

In de ONBEPERKT-podcast aflevering 8 kon je van Wilco van Rooijen al horen wat bergbeklimmen naar de hoogste toppen van 8000 meter betekent. Justin doet dit dus met twee protheses. Hij ziet het klimmen als een nieuw doel. “Ik heb nu geaccepteerd dat ik op een compleet ander pad ben beland van leren, aanpassen, ontdekken, verlichten, delen en uitdagen. Mijn doel is nu om constant mijn persoonlijke lichamelijke grenzen op te zoeken om de toppen van de hoogste pieken van de wereld te bereiken. Daarmee wil ik meer aandacht vestigen op mensen met een beperking en de minder bedeelden in de wereld”, schrijft hij op zijn website.

Mont Blanc en Kilimanjaro

Justins eerste uitdaging was de beklimming van de top van de Mont Blanc op 4810 meter. Voor een klimmer met twee benen is dit al een uitdaging, maar met twee prothesebenen is dat helemaal een prestatie. Toen hij de top bereikte was hij de eerste klimmer met een dubbele amputatie boven de knie die de Mont Blanc wist te bereiken. Daarna volgde in januari 2020 de Kilimanjaro op 5895 meter hoogte.

Zwemmen in de sneeuw

Nu traint hij hard door in het hooggebergte van bijvoorbeeld Nepal om nog hoger te komen. Deze week klom hij nog naar 6100 meter hoogte. De top van de Mera Peak lag op 6400 meter, maar daar de slechte sneeuw waar ze door moesten besloten ze eerder terug te gaan. “Op sommige stukken was ik aan het zwemmen en kon ik niet vooruit bewegen zonder grote moeite, daarmee zorgde ik ook voor te veel vertraging van het hele team.” Dat was voor hem ook weer een belangrijk leermoment, want je moet ook weten wanneer je terug moet gaan.

Je kunt zijn avonturen volgen via zijn Instagram:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: