Direct door naar content
“Iedereen in Nederland met een beperking moet kunnen gamen” afbeelding nieuwsbericht

“Iedereen in Nederland met een beperking moet kunnen gamen”

25 maart 2022

Eind 2020 schreef SportInnovator, het sportinnovatienetwerk van Nederland, een challenge uit met als doel het inclusiever maken van esports. De vraag was hoe je esports toegankelijk en aantrekkelijk kunt maken voor mensen met een fysieke beperking zodat ook zij kunnen en willen gamen. Player Enabled was één van de winnaars van de challenge.

Player Enabled is een initiatief van Ondernemerscollectief De Brouwerij uit Delft. Oskar Zakrzewski van De Brouwerij: “Player Enabled is een platform voor gamers met een fysieke beperking. We willen ze ondersteunen in het vinden van een hardware setup die bij ze past. Game Tailors is het technisch brein achter het platform. Dat zijn game-ontwikkelaars die deel uitmaken van De Brouwerij. Het zijn ook fanatieke gamers. Rocket league is hun favoriet. In dat spel ben je een auto en moet je met die auto gigantische ballen in een doel schieten. Het is altijd weer leuk om ze bezig te zien.”

Esports toegankelijk maken

Na het winnen van de challenge heeft Player Enabled in samenwerking met Sportinnovator het platform verder ontwikkeld. Oskar: “We hebben een basale versie gemaakt en live gezet. Je test of het werkt en of het beter kan. In die fase zitten we nu. Mensen met een beperking betrekken we bij het ontwikkelproces, net als zorgaanbieders en ontwikkelaars van hardware. Hun feedback is essentieel om iets goeds neer te zetten. We willen esports toegankelijk maken voor elke (potentiële) gamer met een beperking. We willen dat iedereen in Nederland kan spelen.”

De controller van Stefan

Testen houdt ook in dat je van alles moet uitproberen om te kijken waar de behoefte van je doelgroep ligt. Zo heeft Player Enabled een linkshandige controller ontwikkeld voor Stefan, die een fijne motoriek in zijn rechterhand mist. “Met een reguliere controller kan hij niet of nauwelijks uit de voeten”, zegt Oskar. “Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je wilt op niveau meedoen. Met onze controller kan hij nu Minecraft, Fortnite en FIFA tegen zijn vriendjes spelen. Hij geniet er echt van. Dat is toch prachtig? Daar doen we het voor.”

Eén plek voor alles

Het ontwikkelen en verkopen van game setups waarmee je als je een beperking hebt lekker kunt gamen, is niet een doel op zich gaat Oskar verder. “We willen niet per se losse producten verkopen. Wat we willen is één plek creëren waar je als gamer met een beperking de hele game setup kunt kopen die je nodig hebt om te gamen. We willen dat dat net zo makkelijk wordt als een wasmachine kopen bij Coolblue. Die plek is er nu nog niet. Player Enabled kan dat worden. Het moet ook een platform zijn waar je je eigen oplossingen kunt aanbieden. Veel mensen zijn hiermee bezig. Zo helpen we elkaar verder en maken we esports voor steeds meer mensen toegankelijk.”

Heb je een beperking en wil je graag gamen? Op Uniek Esports kun je zien hoe jij je favoriete game op jouw console kan spelen en nog veel meer informatie. Of kijk op playerenabled.nl voor een hardware setup die past bij jouw beperking.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: