Direct door naar content
Iris neemt je mee met Uniek Sporten Dordrecht! afbeelding nieuwsbericht

Iris neemt je mee met Uniek Sporten Dordrecht!

07 april 2022

In Dordrecht zijn ze heel erg actief bezig voor sporters met een beperking. Ze proberen in die Zuid-Hollandse gemeente op allerlei manieren meer mogelijkheden te creëren zodat je aan sport kunt doen. Bij die aanpak zijn scholen en de sportverenigingen nauw betrokken. Om te laten zien hoe ze dat daar doen hebben ze met ambassadeur Iris Pruysen een aantal leuke vlogs gemaakt.

Iris is het gezicht van Uniek Sporten in Dordrecht. Zij mist haar rechteronderbeen en draagt daarom een prothese. In atletiek vond zij in haar jeugd haar grote passie, wat uiteindelijk ook leidde tot twee deelnames aan de Paralympische Spelen. Omdat zelf zoveel uit sport heeft gehaald, zet ze zich nu bij Dordt Sport in om meer kinderen met een beperking te helpen bij het sporten. In deze vlog stelt ze zichzelf nog even voor.

Trainer in de klas

Om kinderen met een beperking in Dordrecht aan het sporten te krijgen hebben ze daar een mooi plan met drie stappen bedacht. Stap 1 daarbij is dat een trainer van een club naar het speciaalonderwijs gaat voor een leuke gymles. In deze vlog gaat Iris kijken bij een les van Jimmy, die in de gymzaal een mooie hinderbaan heeft gemaakt:

Naar de sportclub

Bij stap 2 gaan scholen met de kinderen met een beperking naar de sportvereniging toe om daar te sporten. Eén van de verenigingen die daar actief aan meedoet in Dordrecht is korfbalvereniging Movado. In deze video vertelt trainer Hans over het ontstaan van g-korfbal en legt hij dat die g niet voor ‘gehandicapt’ staat:

Ezra was enthousiast na een proefles

Ook bij Stap 3 spelen de verenigingen een rol: na de sportles op school en bij de sportclub kunnen kinderen namelijk een proefles op de club krijgen om zo kennis met een sport te maken. Ezra kwam zo via haar school De Stroom binnen bij Movado. In deze vlog vertelt ze waarom ze daar zo op haar plek is:

Drempels verlagen

Bij de school De Kiem zijn ze erg enthousiast over de aanpak, want doordat de sportverenigingen langskomen wordt de drempel verlaagd en vinden kinderen ook eerder een plekje bij een sport die ze leuk vinden. In deze vijfde video vertellen gymdocenten Magda en Bert van de De Kiem over hun ervaringen:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: