Direct door naar content
Kom naar de Talenttraining Blindenvoetbal! afbeelding nieuwsbericht

Kom naar de Talenttraining Blindenvoetbal!

12 april 2022

Heb jij een visuele beperking en wil je graag gaan voetballen? Dat kan! Blindenvoetbal is in Nederland sterk in ontwikkeling en kan op steeds meer plekken. Op zondag 1 mei organiseren de KNVB en Gehandicaptensport Nederland daarom op de KNVB Campus een Talenttraining Blindenvoetbal. Dit is een unieke kans om deze sport te proberen en om met andere (talentvolle) spelers te voetballen.

Blindenvoetbal is wereldwijd een van de grootste paralympische sporten. Het wordt in meer dan vijftig landen gespeeld! Het wordt ook wel ‘Five-a-side-football’ genoemd omdat je het in teams van vijf speelt. De veldspelers dragen een geblindeerde bril om de ogen volledig te bedekken, zodat de visuele beperking bij iedereen gelijk is. De keeper heeft wel goede ogen en geeft ook aanwijzingen aan het team. Verder is de bal bij deze vorm ook anders: daar zitten belletjes in zodat de spelers weten waar de bal is.

Nationaal blindenvoetbalteam in de maak!

Nederland heeft nog geen officieel blindenvoetbalelftal, maar daar gaat verandering in komen! Als het aan de KNVB en Gehandicaptensport Nederland ligt hebben we in 2026 ook een nationaal team blindenvoetbal. De sport groeit al in Nederland doordat op meerdere plekken actief naar talent voor deze vorm van voetbal wordt gezocht. Je kunt op dit moment namelijk blindenvoetbal spelen bij Ajax Only Friends in Amsterdam, DSO in Zoetermeer en de PSF Foundation in Meierijstad.

Partijtjes

Bij Ajax Only Friends in Amsterdam zag initiatiefnemer Dennis Gebbink dat de spelers al een enorme ontwikkeling doormaakten. Daar spelen de voetballers ook al onderlinge partijtjes. “Dat deden we eerst hand-in-hand, maar mede doordat we cursussen zijn gaan volgen konden we gaan benaderen hoe het echt gespeeld wordt: met coaches aan de zijlijn. Daar zijn we al. We hoeven niet meer mee te voetballen en staan dus langs de kant te coachen. Dat ze zo snel al zo ver zijn vind ik best knap.” (Lees meer in dit eerdere interview over het blindenvoetbal in Amsterdam)

Talenttraining op KNVB Campus

De Talenttraining op 1 mei is een belangrijke volgende stap voor het blindenvoetbal in Nederland. Deze unieke ervaring op het trainingscomplex van de Nederlandse elftallen, de KNVB Campus, duurt van 10.00 tot 12.00 en is voor iedereen van 10 tot 18 jaar.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar KNVB.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: