Direct door naar content
Blinde Pleun liep met vriendje over de finish afbeelding nieuwsbericht

Blinde Pleun liep met vriendje over de finish

13 april 2022

Het was een bijzonder beeld afgelopen zondag bij de IJsselloop in Deventer: de blinde Pleun (8) liep hand-in-hand met haar vriendje Vigo (7) over de finish. Dat ze laatste werden maakten de twee lopertjes niet uit. Het ging het meisje dat de ziekte van Batten heeft vooral om dat zij net als haar klasgenoten kon meedoen met de loop.

Pleun heeft sinds haar vijfde de progressieve ziekte van Batten, waardoor zij epilepsie heeft en met een stok moet lopen. Toen haar klasgenoten zich hadden aangemeld voor de IJsselloop, wilde zij ook meedoen. Maar dat was niet zo vanzelfsprekend omdat ze door haar visuele beperking niet zonder begeleiding kan lopen. Haar klasgenootje Vigo kwam met de oplossing: hij wilde haar buddy worden tijdens het hardlopen.

Hand-in-hand rennen

Vader Koos Janssen vond dat een bijzonder en mooi idee van het jongetje. “Hij kwam met het idee om haar te helpen met het rennen. Dit kwam heel erg uit hemzelf, hij wilde zichzelf echt wegcijferen voor Pleun. En dan niet op een zorgende manier, maar gelijkwaardig, door hand in hand te rennen. En vooral heel veel plezier te hebben samen”, zegt hij in AD / De Stentor.

Regenboogsokken en ijsjes

Dat de twee klasgenootjes gelijkwaardig waren, was zeker te zien aan hoe zij elkaar er door sleepten. Toen Vigo last van zijn buik kreeg, spoorde Pleun hem aan om toch door te lopen. Pleun werd behalve door Vigo ook omringd door nog meer kinderen uit haar klas, die allemaal dezelfde regenboogsokken droegen. Bij de finish kregen alle kinderen een Pleuns Regenboogijsje. Dat kleurige ijsje was bedacht door Pleun om geld in te zamelen voor haar Stichting Beat Batten.

Bron: AD / De Stentor

Meer informatie over de ziekte Batten

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: