Direct door naar content
Deze kledinglijn is ‘voelbaar’ voor blinden afbeelding nieuwsbericht

Deze kledinglijn is ‘voelbaar’ voor blinden

03 mei 2022

Iedereen moet zo nu en dan nieuwe kleding passen, maar als je een visuele beperking hebt is dit toch een stuk ingewikkelder dan voor iemand die kan zien. Kledingontwerpster Rachel Lourens heeft daar iets op bedacht: een speciale kledinglijn voor blinden en slechtzienden met voelbare stukken en etiketten met grote letters en braille.

Rachel kan zelf goed zien, maar heeft voor haar ontwerpen uitgebreid met mensen met een visuele beperking gesproken. Op die manier wist zij dat de behoefte in kleine details zit. Zo staan de maat en de kleur met braille en grote letters in elk kledingstuk en op een label omschreven. Aan de achterkant zit nog een extra label zodat je kan voelen wat de achterkant is, om te voorkomen dat je een jurk verkeerd om aantrekt.  

Geluid als je beweegt

Behalve die praktische elementen heeft Rachel ook iets extra’s in elke ontwerp toegevoegd. “In het ontwerp van elk kledingstuk hou ik er rekening mee dat er altijd iets voelbaar is, zoals een plissémouw of een truitje met pailletten. Dat geeft ook nog een mooi geluid als je beweegt”, zegt Rachel in een item van Omroep Gelderland.

Voelen aan kant en steentjes

Marjolein is blind en raakt al helemaal enthousiast van de nieuwe collectie. “Ik hou sowieso van voelen overal aan voelen. Ik draag nu bijvoorbeeld ook een truitje met kant en steentjes. Daar probeer ik wel op te letten”, zegt ze. Zij vindt kleding passen en kopen leuk maar ook moeilijk. “Je mist toch wel dingen aan. Ik denk dat aan een speciale kledinglijn als deze wel vraag is omdat het gewoon fijn is om te weten wat je draagt.”

Bron: Omroep Gelderland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: