Direct door naar content
Sterren kijken met je handen en oren afbeelding nieuwsbericht

Sterren kijken met je handen en oren

22 april 2022

Museum en sterrenwacht Sonneborgh is een museum waar je je ogen uit kunt kijken over alles rond sterrenkunde. Dit bijzondere museum is sinds dit weekend met een speciale rondleiding ook toegankelijk voor iedereen met een visuele beperking. Met ‘Sterren kijken met handen en oren’ krijg je een rondleiding over het heelal en door de sterrenwacht. Je krijgt antwoord op al je vragen: hoe klinkt het licht van de zon? En de sterren in de Melkweg? Hoe voelen de kraters van de maan, de landingsplek van Apollo 11 en de oppervlakte van Mars?

Sonneborgh is de oudste sterrenwacht van Nederland. Op die historische plek in het centrum van Utrecht is veel wereldberoemd onderzoek gedaan naar de zon. De instrumenten die daarvoor zijn gebruikt zijn daar nog te zien, en aan te raken. Dat is ook wat je tijdens de rondleiding ‘Sterren kijken met handen en oren’ gaat doen. Het gaat echt om het ervaren van het heelal.

Voelen en horen

De sterrenwacht heeft namelijk op een bijzondere manier een inleiding op de sterrenkunde gemaakt waarbij je de hemellichamen letterlijk voelt, de sterren hoort, en een telescoop onderzoekt. Je moet dan denken aan voelbare modellen van planeten en andere hemellichamen en natuurlijk veel geluiden.

Sterrenkunde toegankelijker

Deze rondleiding is extra bijzonder omdat sterrenkunde normaal gesproken vooral een wetenschap is waarbij je moet kijken. “Sterrenkunde komt zo binnen handbereik voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien”, schrijft het museum op de website. Het is ook nog eens uniek in Nederland en West-Europa, want daar bestaat nog niet een vergelijkbaar sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking.

‘Sterren kijken met handen en oren’ wordt door het museum sinds gisteren elke laatste zondag van de maand georganiseerd, maar in overleg kun je met een groep ook op een ander tijdstip komen.

Hier kun je nog naar een audiotrailer luisteren:

Ga voor alle informatie naar: www.sonnenborgh.nl

Foto: Sonneborgh Museum & Sterrenwacht

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: