Direct door naar content
Adidas moedigt hardlopers met Down aan afbeelding nieuwsbericht

Adidas moedigt hardlopers met Down aan

29 april 2022

In 2020 zette de Amerikaan Chris Nickic een bijzondere prestatie neer: hij finishte als eerste atleet met het Syndroom van Down een Ironman triatlon. Hij wil ook graag laten zien dat je met een beperking kunt sporten. In die missie wordt hij nu bijgestaan door een grote sponsor: adidas. Het sportmerk wil met Chris als boegbeeld zorgen dat meer sporters met een beperking zich herkennen en zo ook zelf gaan sporten. Mooi toch?!

Adidas heeft hierbij groots uitgepakt met een mooie inspirerende campagne onder de noemer ‘Runner 321’. Dat nummer is niet zomaar gekozen: het staat voor het derde chromosoom 21 wat de meeste mensen met Down hebben. Het is ook de reden waarom het op 21 maart (in Amerikaanse datumnotering 3/21) het World Down Syndrome Day is. Het sportmerk wil dat nummer verder omarmen en roept organisaties van hardloopevenementen op startnummer ‘321’ te reserveren voor een loper met Down.

Startnummer 321

De Boston Marathon deed dat afgelopen maand al voor Chris. “Hardlopen heeft mijn leven veranderd. Nu wil ik iedereen zoals ik laten zien dat het voor hen ook mogelijk is. Nu ben ik ‘runner 321’, maar de volgende keer ben jij het”, zegt hij in een video. Daarmee doet hij gelijk een oproep om zijn voorbeeld te volgen. Organisaties worden ook opgeroepen dat mogelijk te maken: “Het is tijd dat we in iedere race een ‘runner 321’ aan de start kan staan”, schrijft het sportmerk op de website.

Niet is onmogelijk

Bij Adidas zijn ze ook erg onder de indruk van de inspiratie van Chris. “Hij heeft laten zien dat niets onmogelijk is door als eerste met het Syndroom van Down een Ironman te finishen. Wij hopen dat anderen met ons mee willen doen om voor representatie en inclusie bij grote sportevenementen kunnen zorgen. Op die manier kunnen alle atleten, zoals Chris, zichzelf ook echt in actie zien”, zegt Chris McGuire van Adidas.

Bekijk hieronder de inspirerende video met Chris Nickic:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: