Direct door naar content
Doe ook met een beperking mee aan jeu de boules  afbeelding nieuwsbericht

Doe ook met een beperking mee aan jeu de boules

04 mei 2022

Jeu de boules is helemaal hot op het moment. Op steeds meer plekken vind je hippe jeu de boules-cafés en ook buiten worden in parkjes speciale banen aangelegd. Jij kunt dus niet achterblijven bij deze leuke sport. Dat hoeft ook niet, want dit mikspel is ook heel goed te doen met een beperking.

Misschien heb je vroeger al in de tuin jeu de boules gespeeld met van die gekleurde plastic ballen. Dan hoef je dat jeu de boulsetje alleen even van zolder te halen en je kunt beginnen. En anders koop je in een sportzaak of speelgoedwinkel zo een nieuw paar van die blinkende zilveren ballen. Daar zit ook nog een klein wit balletje bij, de ‘but’. Die is belangrijk, want daar draait het hele spelletje om.

Spelregels

Het enige wat je nodig hebt is een veldje of nog mooier een echte jeu de boules bak. Die mooie vlakke banen met een laagje grind worden op steeds meer plekken aangelegd. Je kunt jeu de boules één tegen één spelen of in teams van twee of drie. Als je drie tegen drie speelt krijgt iedere speler twee ballen, in de andere gevallen speel je met drie ballen. Het spel begint met het opgooien van het witte kleine balletje, de but (Frans voor doel).

Vervolgens probeert iedereen de bal zo dicht mogelijk bij de but te werpen. De tegenpartij mag daarna een poging doen door ook een bal in de buurt van de but te gooien of de bal van de ander weg te stoten. Als alle ballen zijn gegooid ga je kijken wie de meeste ballen zo dicht mogelijk bij de but heeft gekregen. Bij kleine verschillen wordt ook een meetlint gepakt om een winnaar aan te wijzen. Daarna kun je een nieuw potje beginnen.

Laagdrempelig

Jeu de boules is letterlijk laagdrempelig en daardoor erg geschikt voor allerlei beperkingen. Je kunt het bijvoorbeeld goed vanuit een rolstoel doen met vrienden of familie die kunnen staan of lopen. Ook als je niet veel kracht hebt kun je dit goed proberen, want het is niet al te belastend en je kunt tussendoor ook even gaan zitten.

Verenigingen

Lijkt jeu de boules je een leuke sport om met meer mensen te gaan doen? Dan kun je ook eens kijken bij een jeu de boules-vereniging. Die zitten soms een beetje verstopt op een sportpark, omdat ze niet zoveel ruimte innemen als een voetbalclub met meerdere velden. In Nederland hebben we best veel clubs waar jij ook terecht kan. Kijk hier maar eens.

Andere vormen

Behalve jeu de boules kun je als sporter met een beperking ook aan soortgelijke sporten denken. Zo zijn bocce, boccia en bowls allemaal afgeleide vormen van jeu de boules. Iedere sport heeft weer zo zijn eigen regels. Wat ze gemeen hebben is dat het om het mikken van ballen gaat. Daar komt behalve techniek ook tactiek bij kijken. Maar daar kom je vanzelf achter als je jezelf in deze gezellige sport werpt!

Ga voor alle informatie over deze sport naar de pagina over jeu de boules.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: