Direct door naar content
Nederlandse rolstoeltennis mannen pakken goud afbeelding nieuwsbericht

Nederlandse rolstoeltennis mannen pakken goud

09 mei 2022

Dat Nederland goed is in rolstoeltennis wisten we al, maar afgelopen weekend werd dat maar weer eens bewezen bij de World Team Cup in Portugal. Dit is een landenwedstrijd, vergelijkbaar met de Davis Cup en Billie Jean Cup in het tennis. TeamNL behaalde bij dit toernooi in drie categorieën eremetaal: goud bij de mannen en de quads en zilver bij de vrouwen.

Nederland behoorde vooraf al tot de favorieten, zeker gezien de bijzondere prestatie van vorig jaar. Op het Italiaanse eiland Sardinië behaalde TeamNL namelijk het goud bij zowel de mannen, vrouwen en de quads. Dat was nog geen ander land op dit landentoernooi, dat sinds 1985 wordt gespeeld, gelukt. In het Portugese Vilamoura gingen de Nederlanders natuurlijk voor herhaling van die bijzondere prestatie.

Zilver voor de vrouwen

Ze hadden daar niet de minste rolstoeltennissers voor opgesteld. Bij de vrouwen bestond het team uit Diede de Groot, Aniek van Koot en Jiske Griffioen, die samen al goed zijn voor heel wat paralympische medailles en grandslam titels. In de finale moesten de vrouwen het net als vorig jaar opnemen tegen Japan. Griffioen en Van Koot verloren hun wedstrijd, waardoor Nederland genoegen moest nemen met zilver. Japan had zo een indrukwekkende reeks doorbroken: sinds 1996 had Nederland 21 keer de World Team Cup gewonnen.

Goud voor de mannen

Bij de mannen lukte het Tom Egberink, Ruben Spaargaren en Maikel Scheffers wél hun titel te prolongeren. Net als de vrouwen troffen de mannen in de finale met Spanje dezelfde tegenstander als vorig jaar. Spaargaren had met de Daniel Caverzaschi zelfs exact dezelfde rivaal tegenover zich staan. Hij speelde die in twee sets weg, waarna Egberink het ook in twee sets af kon maken tegen Martin de la Puente. Met die twee zeges pakten de Nederlanders de achtste titel bij de mannen. “Ik denk dat ik mijn beste tennis heb laten zien deze week”, zei Tom na afloop.

Op Instagram liet Ruben weten dat hij heel erg trots op het team was:

TeamNL ging met nog een titel naar huis vanuit Portugal, want bij de quads pakten Niels Vink en Sam Schröder ook het goud voor Nederland. De paralympisch kampioenen dubbelspel versloegen in de finale allebei hun tegenstanders uit Zuid-Afrika en pakten zo de titel met 2-0.

Foto: Twitter / Tom Egberink

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: