Direct door naar content
Nederland succesvol bij Deaflympics in Brazilië afbeelding nieuwsbericht

Nederland succesvol bij Deaflympics in Brazilië

24 mei 2022

De Deaflympics zijn de Olympische Spelen voor slechthorende of dove sporters. Dit internationale dovensporttoernooi wordt al sinds 1924 georganiseerd. Door de coronapandemie was het al een tijdje uitgesteld, maar van 1 tot 15 mei kon de 24ste editie in Brazilië dan eindelijk doorgaan. Nederland was met een flinke delegatie van 21 sporters goed vertegenwoordigd bij de Deaflympics. En het keerde ook terug met de nodige medailles!

Het Nederlands team deed in Brazilië mee in drie sporten: voetbal, atletiek, judo en wielrennen. In die sporten wist de Nederlanders zich goed te laten zien op dit internationale podium. Een terugblik op de prestaties van Nederland bij de Deaflympics.

Goud voor Albert Westerhof

Judoka Albert Westerhof geldt als een echte ervaren rot binnen de Nederlandse dovensport: hij deed al vier keer mee aan de Deaflypics. In 2009 won hij al goud en in 2017 brons. En nu dertien jaar later pakte hij opnieuw het goud door de Kazak Aldibek met een ippon kansloos te maken. Voor Jari Walrabe waren het zijn eerste deelname aan de Deaflympics. Hij eindigde uiteindelijk als zevende.

Brons voor Marc Stouten

In het wielrennen deed Marc Stouten op verschillende onderdelen mee. In de tijdrit had hij nog flinke pech met twee lekke banden en een gebroken stuur, maar in de wegwedstrijd van 107 kilometer maakte hij alles goed. Met een sensationele eindsprint greep hij het goud! Marc was zo blij dat hij zijn fiets boven zijn hoofd hield tijdens het juichen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KNDSB - Dovensport (@kndsb)

Trotse Elaine den Exter

Atlete Elaine den Exter droomde al langer van de Deaflympics. In dit interview vertelde ze ons al dat de dovensport voor haar heel veel nieuwe deuren heeft geopend. Ze ging naar Brazilië met een groot doel: goud halen! In het sterke startveld op de 100 meter en 200 bleek dat te hoog gegrepen, maar ze werd mooi wel 5e op beide afstanden. En daar was ze erg trots op, schreef ze op Instagram. “Vijfde van de wereld op de 200m! Ik ben supertrots op dit resultaat.”

 

Dovenvoetbalteam

Voor het Nederlands Dovenvoetbalteam was het voorhand al duidelijk dat ze het zwaar zouden krijgen in de poulewedstrijden. In de wedstrijden tegen Iran (4-0), Italië (4-0), gastland Brazilië (1-0) en Kameroen 3-1 wist Nederland geen punten te pakken. Maar ze deden wel een bak aan ervaring ook. Patrick Lanser, die na de Deaflypics afscheid nam van het Nederlands dovenelftal, keek tevreden terug in het AD.  “Het was een geweldige belevenis. Alleen al het verblijven tussen zoveel sporters van verschillende landen was een indrukwekkende gebeurtenis.”

Ga voor meer filmpjes van wedstrijden en updates om terug te kijken naar KNDSB.nl en hun Instagram pagina

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: