Direct door naar content
Special Olympics Twente waren één groot feest afbeelding nieuwsbericht

Special Olympics Twente waren één groot feest

13 juni 2022

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver: de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Het lange wachten op een groot sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking werd meer dan beloond. Het werd één groot feest met ruim 2300 sporters uit binnen- en buitenland. Verdeeld over 24 sporttoernooien werden maar liefst 6500 medailles uitgereikt.

Bij een groot sportevenement hoort net als bij de Olympische Spelen of een WK voetbal een openingsceremonie. De Special Olympics Nationale Spelen 2022 hadden natuurlijk ook een feestelijke opening in het FBK-Stadion. In de vorm van een defilé kwamen de sporters uit Nederland, Saba, Bonaire, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje binnen onder luid gejoel en gejuich van de 10.000 aanwezige toeschouwers. Een belangrijk officieel onderdeel van de opening was de eed, die werd uitgesproken door Maartje Ellenkamp, Kjeld Nuis en alle sporters in het stadion: “Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar!”

Altijd een winnaar

Ambassadeur Sanne Drost zorgde nog voor een kippenvelmoment door haar persoonlijke boodschap aan die eed toe te voegen. “Ik verhuisde naar Twente en had helemaal geen vrienden. Dankzij de sport heb ik nu heel veel vrienden en ben ik zelfs ambassadeur hier in Twente. Ik sta hier met trots en het is echt zo; iedereen hier is altijd een winnaar!” 

Grote medailles

Nadat de Special Olympics vlag waren gehesen en het vuur was ontstoken kon het sportweekend echt beginnen. De wedstrijden werden verdeeld over heel Twente op 24 sportlocaties. De medailles die daarmee werden verdiend zorgden voor een grote glimlach op de al blije gezichten van de sporters. Framerunner Thijs Wilps (9) uit Hellendoorn kon zijn ogen niet geloven toen hij naar zijn gigantische bronzen medaille keek: "Heb ik echt zo’n grote medaille gewonnen?" Op de foto boven dit artikel zie je hoe blij was. 

Ultiem genoten

Niet alleen de sporters kijken tevreden terug, ook de organisatie heeft een goed gevoel over het hele weekend. Ruim 2 jaar heeft het projectbureau samen met 24 toernooi commissies en ruim 2800 vrijwilligers gewerkt om alles tot in de laatste details uit te voeren. "Van start tot finish was het geweldig om met zovelen hier keihard voor te werken. De sporters hebben ultiem genoten, de coaches zijn verguld van trots en ouders zien hun kind tot grote hoogte stijgen. Daar doen we het allemaal voor. Een podium bieden waarop alle Special Olympics sporters hebben laten zien wat het is om geweldig te zijn en waar nieuwe vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. Dat dit allemaal na twee jaar zo mooi uitpakt, is buitengewoon gaaf’" aldus projectdirecteur Maaike Heethaar.

In 2024 naar Breda/Tilburg

Tijdens de sluitingsceremonie werd al bekend waar de volgende Special Olympics Nationale Spelen worden gehouden: in 2024 kunnen de sporters in Breda en Tilburg een zelfde sportfeest verwachten.

Bekijk meer foto's en video's bij specialolympics.nl

Foto: Emiel Muijderman

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: