Direct door naar content
“Dat het kan, vind ik ongelooflijk” afbeelding nieuwsbericht

“Dat het kan, vind ik ongelooflijk”

04 juli 2022

Handbiker Wouter de Kort werd gevraagd om mee te doen aan de campagne van Fonds Gehandicaptensport rond de Vuelta in Nederland. Doel is om geld op te halen voor de aanschaf van sporthulpmiddelen. Daarmee kunnen mensen met een beperking die dat nodig hebben ook sporten. Zelf kon hij via Uniek Sporten een handbike financieren. Het voelde als een cadeau.

In 2017 kwam Wouter in aanraking met handbiken. “Revant, een revalidatiecentrum waar ik regelmatig kom, vroeg of ik mee wilde doen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Dat is een wedstrijd voor handbikers en tussen revalidatiecentra. Ik had er nog nooit van gehoord maar het leek me wel wat. Het gaat erom om zo snel mogelijk de Kaunertal Gletscherstrasse in het Oostenrijkse Tirol te beklimmen. Een rit van 20 kilometer met stijgingspercentages van 16%. Het was superzwaar en supergaaf. Een overwinning op mezelf. Zo ben ik erin gerold.”

Cadeau

Nadat hij jaren een handbike huurde, wilde hij er vorig jaar een kopen. Kees van Breukelen, die het handbiken in Nederland introduceerde, attendeerde hem op de mogelijkheid van financiering via Uniek Sporten. “Zo’n fiets kost gauw 7.000 euro. Dat leg je niet zomaar op tafel. Een deel, 4.000 euro, kreeg ik vergoed uit het sportbudget van mijn gemeente. Van de resterende 3.000 euro heeft Uniek Sporten 85% gefinancieerd. De overige 15% heb ik zelf betaald. Het is net als je een fiets cadeau krijgt. Dat het kan, vind ik ongelooflijk. Ik ben daar heel dankbaar voor.”

Duimpjes krijgen

Zijn nieuwe handbike staat niet niets te doen. Als het even kan, zit Wouter op de fiets en kijkt hij of er hier of daar nog een toertje gereden kan worden. “Begin juni deed ik mee aan Delta Ride for the Roses, om geld op te halen voor kankeronderzoek. Ik was er samen met een maat. Van de paar duizend deelnemers waren wij de enige twee op een handbike. We kregen van veel fietsers een duimpje. ‘Goed bezig jongens!’ Dat is toch leuk. De Amstel Gold Race staat ook nog op mijn lijst voor dit jaar. Zo blijven we lekker aan de gang.”

La Vuelta Hollanda

Van de Amstel Gold Race is het een kleine stap naar La Vuelta. Die start dit jaar in de Domstad waarna nog twee etappes door Utrecht en Brabant volgen. “Ja, dat is leuk natuurlijk. Ik kijk vaak naar de grote rondes op tv, en nu komen ze door mijn woonplaats Etten-Leur. Rond de Vuelta in Nederland is ook een evenement gecreëerd: La Vuelta Hollanda. Fonds Gehandicaptensport is daarbij als goed doel aangewezen. Via diverse activiteiten gaat er geld opgehaald worden voor sporthulpmiddelen in Nederland. Een goede zaak.”

Dat gun je iedereen

Samen met een aantal anderen die via Uniek Sporten een sporthulpmiddel gefinancieerd hebben, kreeg Wouter de vraag of hij mee wilde werken aan de promotionele campagne daaromheen. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat iedereen in Nederland kan sporten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Als ik kijk hoe gelukkig ik zelf ben met mijn handbike, dat gun je iedereen. Sporten is gewoon goed voor je. Het is lekker, het is gezond en het houd je positief.

Ruimhartig geven

En dus toog hij naar Eindhoven voor een fotoshoot. “Toch leuk om een keer mee te maken. Ik moest de visagie in en we kregen lekkere broodjes. Het was goed geregeld. En nu kom ik op een poster. Dat maak je ook niet elke dag mee. Die posters komen langs het parcours van de Vuelta in Nederland te hangen. We roepen mensen op om te doneren aan Fonds Gehandicaptensport zodat er sporthulpmiddelen aangeschaft kunnen worden voor mensen met een beperking die dat nodig hebben om te sporten. Ik hoop dat er ruimhartig gegeven wordt. Mensen, geven!”

Woon jij net als Wouter in één van de parcoursgemeenten van La Vuelta Holanda en heb je een sporthulpmiddel nodig? Meld je dan aan voor deze campagne via evelien@fondsgehandicaptensport.nl. Samen gaan we jouw sporthulpmiddel bij elkaar werven! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: