Direct door naar content
Nieuwe fitnessapp: Uniek Sporten Thuis! afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe fitnessapp: Uniek Sporten Thuis!

29 juni 2022

Vanaf vandaag kun je thuis in je eigen tempo oefeningen doen om fitter worden. We lanceren namelijk de nieuwe Uniek Sporten app! Met deze laagdrempelige app zorgen we dat je met een beperking gewoon vanuit huis in beweging kunt komen. Beginnen met sport en bewegen was nog nooit zo gemakkelijk.

Als jij door je beperking sporten en bewegen maar ingewikkeld vindt, dan hebben we een geruststellende gedachte: je bent niet de enige! Bij de ruim 1,7 miljoen mensen met een beperking in Nederland vormen fysieke inactiviteit, overgewicht en lage vitaliteit een groot probleem bij mensen met een beperking. Dat probleem wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan op maat gesneden leefstijladviezen, slechte toegankelijkheid van sportfaciliteiten en negatieve ervaringen en belemmeringen bij het sporten. Uit onderzoek van het CBS en RIVM blijkt dat 34% van de Nederlanders met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijnen en dat 27% van deze groep wekelijks sport. Deze percentages liggen in de algemene Nederlandse populatie op 54%.

Digitaal leefstijlprogramma

Deze percentages moeten omhoog en daarom ontwikkelden Fonds Gehandicaptensport , HvA en InHolland en Virtuagym de Uniek Sporten Thuis app. Dit is een digitaal leefstijlprogramma om een actieve leefstijl, gezond voedingspatroon en gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te bevorderen. Het project is een vervolg op het RAAK-publiek project Wheelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS).

De ervaring van Sjaak

Sjaak van Zuylen (69) maakte al gebruik van deze voorloper van de Uniek Sporten Thuis app. Hij heeft aan uitgezaaide prostaatkanker een incomplete dwarslaesie overgehouden. Na zijn revalidatie was hij volledig op een rolstoel aangewezen. Dat Sjaak gewoon thuis aan de slag kon met de oefeningen in de app, heeft voor hem veel opgeleverd. “Toen ik net met die app begon was ik blij dat ik een paar honderd meter kon lopen met de rollator en nu kan ik zo een paar kilometer lopen. Ik maak nog steeds af en toe gebruik maken van mijn rolstoel, maar hier thuis gebruik ik voornamelijk mijn rollator. Alles wat in de app bijgehouden kon worden heeft daaraan bijgedragen, er staan heel veel oefeningen in beschreven die ik heb gedaan.”

Meer dan 4000 oefeningen en beweegvideo’s

De ervaringen van Sjaak hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Uniek Sporten Thuis. Ook jij kunt vanaf nu gebruik maken van deze app met meer dan 4.000 oefeningen, specifieke trainingsprogramma’s en beweegvideo's. De app zorgt er zo voor dat je met jouw beperking ook vanuit huis fit kunt blijven. De community functie, voor het makkelijk leggen van contacten, zorgt bovendien dat eenzaamheid minder kans krijgt.

De Uniek Sporten app is te downloaden via de pagina van Uniek Sporten Thuis

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: