Direct door naar content
Ontdek Para-Cycling tijdens KNWU Open Jeugd Dag  afbeelding nieuwsbericht

Ontdek Para-Cycling tijdens KNWU Open Jeugd Dag

02 augustus 2022

Heb jij altijd al eens willen kijken of wielrennen iets voor jou is? Dan is de KNWU Open Para Cycling Jeugd Dag op 10 september jouw kans! Tijdens deze dag op Sportcentrum Papendal kunnen jonge wielrenners tussen de 8 en 16 jaar met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met de vele mogelijkheden binnen het Para-cycling.

Het leuke aan wielrennen is dat je dat met allerlei beperking kunt doen door de vele verschillende soorten aangepaste fietsen. Para-cycling is ook de verzamelnaam voor alle paralympische disciplines van wielrennen. Het gaat hierbij om vijf verschillende takken van Para-cyling: handbiken, tandem, Tri-cycling, ID-cycling en cycling. Met deze vijf disciplines kun je op 10 september kennismaken.

Handbike

Van deze vijf is handbiken ongetwijfeld de bekendste. Dat is ook de discipline waar Jetze Plat in Tokio twee keer goud pakte, op zowel de tijdrit als de wegrit. De handbike is vooral bedoeld voor sporters die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten. Je beweegt de handbike met je armen vooruit terwijl je in een kuipje ligt of geknield zit.

Tandem

Op het onderdeel tandem hebben we in Nederland ook al zo’n succesvolle renner: Tristan Bangma. Deze fiets is gemaakt voor wielrenners met een visuele beperking. Op een duofiets ga je namelijk samen met ‘piloot’ (die goed kan zien) extra veel snelheid maken. Bij tandemfietsen ben je letterlijk samen sterker.

Tri-cycling en ID-Cycling

Tri-cycling is misschien minder bekend. Deze vorm is bedacht voor sporters met bijvoorbeeld CP of spasmen. Als je door je beperking je evenwicht op een tweewieler niet goed kunt bewaren kun je wel op deze driewielers racen! Dan is er ook nog ID-Cycling: dat is voor renners met een verstandelijke beperking. Je fiets dan op een racefiets of tandem. Tot slot bestaat binnen Para-cycling nog de categorie ‘cycling’. Deze vorm doe je op een standaardfiets die aangepast mag worden. Cycling is voor iedereen met amputaties (met of zoder prothese), vergroeiingen, verlammingen of CP.

Wil je meer over deze disciplines weten? Kijk dan op KNWU.nl

Aanmelden voor de Open Jeugd Dag kan via: paracycling@knwu.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: