Direct door naar content
Rol de zomer in op je skeelers! afbeelding nieuwsbericht

Rol de zomer in op je skeelers!

03 augustus 2022

Skeeleren of inline-skaten is de zomervariant van schaatsen. In plaats van glijden over ijs rol je bij deze sport met kleine wieltjes over het asfalt. De vaart die je maakt op een strak asfalt geeft je bij warm weer lekker verkoeling. En je kunt zo ook genieten van de natuur in je eigen omgeving. We hebben in Nederland ook steeds meer skeelerbanen waar verenigingen skeelertrainingen verzorgen. Als sporter met een lichamelijke of verstandelijke beperking kun je daar goed terecht om deze leuke sport te gaan ontdekken.

Skeeleren en inline-skaten is in Nederland erg populair omdat we veel goede fietspaden hebben waar je zo op eigen gelegenheid op los kunt gaan. Je hebt alleen skeelers nodig: dat zijn schoenen met een daaronder een rijtje van meestal vier kleine wieltjes. Als je voor het eerst op skeelers staat zal dat even wennen zijn. Knie- en elleboogbeschermers zijn dan zeker aan te raden om blessures door vallen te voorkomen. Een helm is eigenlijk voor iedereen verstandig om te dragen, want daarmee kun je ernstig hoofdletsel voorkomen als je op het wegdek terechtkomt.

Skeelerverenigingen

Inlineskaten is met allerlei beperkingen een leuke sport om uit te proberen. Je kunt het met een lichamelijke beperking, visuele beperking en verstandelijke beperking onder de knie krijgen. Je kunt daar natuurlijk bij jou in de straat of op een pleintje mee beginnen, maar nog leuker is het om dat bij een van de vele schaats- en skeelerverenigingen die Nederland heeft te doen. Zij beschikken vaak over een eigen skeelerbaan: een ovalen baan met goed strak asfalt waar je de beginselen van het skeeleren en bochten rijden kunt leren. Die clubs hebben ook speciale trainers en begeleiders die precies weten hoe ze jou kunnen ondersteunen. Soms is daar extra materiaal voor nodig, zoals een rollator voor extra steun.

Special Olympics

Skaten is ook erg populair onder sporters met een verstandelijke beperking. Dat is ook te zien bij de Special Olympics, waar inline-skaten een van de sporten die op het programma staan. Bij de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente werd het skeeleren ook bij een vereniging gehouden: Schaats- en Skeelervereniging Rijssen. De prachtige skeelerbaan die zij hebben is een goed voorbeeld van de vele baantjes die je in Nederland kunt vinden.

Benieuwd of bij jou in de buurt ook een skeelervereniging zit? Kijk dan op de pagina over inline-skaten voor alle in’s en outs.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: