Direct door naar content
Ronald laat zien dat alles kan in een rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Ronald laat zien dat alles kan in een rolstoel

02 augustus 2022

Ronald van Dort was Verkenner bij Defensie. Sinds een ongeval in Afghanistan en revalidatie werkt hij bij Defensie als wapentechnicus. In sport vond hij een nieuwe uitlaatklep. Dit jaar kwam hij voor de vierde keer voor Nederland uit op de Invictus Games en wil hij de wereld vooral laten zien wat je allemaal nog kan als je in een rolstoel zit.

Op 30 maart 2008 reed Ronald vlak voor het einde van zijn missie in Afghanistan met een verkennersvoertuig op een IED, een zelfgemaakte explosieve bom. Ronald kwam door de explosie klem te zitten en verloor zijn beide benen. Daarnaast had hij een gebroken kaak, geklapte trommelvliezen en een scheur in zijn schedel.

Ronald revalideerde daarna in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn met andere militairen. Wie hem daar vooral inspireerde was Marc van der Kuilen. Een militair die door eigen vuur is neergeschoten, zelfs tijdens Ronalds eigen uitzending. Marc was al langer aan het revalideren en toen Ronald hem in Doorn aan zag komen rijden in een auto was dat een openbaring “Kan dat ook in een rolstoel?! Dat wist ik allemaal niet en ook daar had ik heel veel aan.”

‘Alles kan’

Nu hij zelf ook verder is en hij zijn mogelijkheden heeft ontdekt, wil hij andere graag laten zien wat je nog allemaal kunt in een rolstoel. Mensen die zeggen dat je in rolstoel niet veel kunt, het nakijken geven. Want zegt hij “alles kan, als je maar wilt.” Dat kun je op veel manieren laten zien, Ronald heeft ervoor gekozen om dat statement te maken via de sport. Dat komt ook, licht hij toe, omdat je bij Defensie altijd fysiek bezig bent. Zeker als je bij de Verkenners zit, dan gaat daar nog een tandje bij. Toen hij ineens in een rolstoel kwam te zitten, wilde hij toch die prikkel om fysiek uitgedaagd te worden.

Drie sporten

Hij heeft 12 jaar aan wedstrijdzwemmen gedaan, ooit begonnen omdat hij astma had, en is na zijn revalidatie weer het zwembad in gedoken. En succesvol. Hij deed vier keer mee met de Invictus Games, de laatste in 2022, en nam alle keren een rits medailles mee naar huis. Niet alleen voor zwemmen, maar ook voor rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Als je vraagt waarom hij op deze drie sporten inschreef zegt hij “Zwemmen is heel leuk voor jezelf, maar basketbal raakt meer het gevoel van de Verkenners. Je bent een team.” En rolstoeltennis? “Dat vond ik leuk om te proberen. Ik heb gewoon een klik met sporten en wilde weten hoe rolstoeltennis me af zou gaan.”

Hij werkt trouwens ook nog aan een ander groot doel: hij wil de eerste Nederlander zijn die in een rolstoel de zes grote marathons van de wereld uit gaat rollen. De Big Six. Dat doet hij in samenwerking met Kika voor wie hij geld inzamelt.

Dit interview is fragment uit het boek ‘Overwinnen’ van Femke Oepts. In dat inspiratieboek worden interviews met 17 rolstoelers en experts gecombineerd met krachtige foto’s van Femke. Ze wil zo laten zien dat je ook in een rolstoel nog heel veel wél kan. 

Foto: Femke Oepts

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: