Direct door naar content
John Schot vond in handbiken zijn positieve draai afbeelding nieuwsbericht

John Schot vond in handbiken zijn positieve draai

17 augustus 2022

Motorcross was altijd de grote passie voor John Schot. Die sport zorgde uiteindelijk ook dat zijn leven compleet op zijn kop kwam te staan. In 2013 kreeg John Schot namelijk een motorcrossongeluk, hij was zeventien jaar, met een dwarsleasie en dus een leven in de rolstoel als gevolg.

Dit hoorde hij pas drie weken na zijn ongeluk in het revalidatiecentrum: er was nog maar 1% kans dat hij zou kunnen lopen. Hij huilde en beklaagde zich een half uur, maar besloot toen om door te gaan en om te vechten voor die ene procent.

Handbiken

“Als ik over een week weer zou kunnen lopen, zou ik weer gaan crossen. Direct. Ook al heeft de sport mijn leven veranderd, ik zou het gelijk weer doen,” zegt John gedreven. De sport die het dichtste bij motorcrossen komt, in John zijn ogen, is handbiken. Snelheid, risico’s nemen, snel door de bochten gaan, zijn de raakvlakken tussen de sporten. Ook het individueel trainen en het tactisch rijden – je bent laag bij de grond – is wat overeenkomt, vooral als je criteriums rijdt. Dat is een uur handbiken plus een rondje op een vaak bochtig parcours. “Ik rem niet voor de bocht. Dat heb ik meegekregen van het crossen. Die bochtentechniek heb ik al en heeft puur met durf te maken.”

Positieve draai

In een individuele sport een team om je heen verzamelen, dat is leuk, vindt John, want winnen kun je niet alleen! Het brengt hem nieuwe dingen, nieuwe kansen, nieuwe mensen. “Ik heb er een positieve draai aan gegeven, en daar ben ik blij om,” glundert hij. “Hoe negatief het ook is, er is altijd een positieve oplossing. Dit wil ik de mensen graag meegeven. Kijk eens breder en sla een keer linksaf in plaats van altijd rechtsaf. Er is altijd een manier die werkt.”

Dit interview is fragment uit het boek ‘Overwinnen’ van Femke Oepts. In dat inspiratieboek worden interviews met 17 rolstoelers en experts gecombineerd met krachtige foto’s van Femke. Ze wil zo laten zien dat je ook in een rolstoel nog heel veel wél kan.

Foto: Femke Oepts

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: