Direct door naar content
Eerste honkbaltoernooi voor blinden was ‘eyeopener’ afbeelding nieuwsbericht

Eerste honkbaltoernooi voor blinden was ‘eyeopener’

25 augustus 2022

Afgelopen weekend (20 en 21 augustus) werd op sportcomplex De Haamen in Beek een bijzonder internationaal honkbaltoernooi georganiseerd. Op de honkbal- en softbalvelden van HSV Cheetas werd namelijk het eerste officiële baseball for the blind (B4B) gespeeld. Deze primeur trok deelnemers met een visuele beperking uit zes landen naar Limburg. Om dit honkbalevent mogelijk te maken had de organisatie met succes een crowdfundingcampagne opgezet via Uniek Sporten Crowdfunding.

Het evenement werd georganiseerd door Iedereen Kan Sporten Westelijke-Mijnstreek (IKS WM), HSV Cheetahs, Sittard Condors en de AIBXC (Italian Association Baseball Played From Blind). De deelnemende landen aan het toernooi waren Duitsland, Italië, Frankrijk, Groot-Brittanië, VS en gastland Nederland. Om een evenement met die internationale allure neer te zetten waren ook extra financiële middelen nodig. Daar zette de organisatie vooraf via Uniek Sporten Crowdfunding eenvoudig een campagne voor op: binnen vijf dagen was de benodigde 3000 euro opgehaald en was de organisatie al vroeg verzekerd dat het toernooi door kon gaan.

Ervaring voor Nederland

Op zaterdagochtend om half negen klonk voor het eerst “Play ball” bij de openingswedstrijd tussen Groot-Brittannië en Italië (0-0). Nederland begon het toernooi tegen favoriet VS. In die wedstrijd scoorde Rick Bouwens de eerste run ooit voor het Nederlands B4B team. Nederland verloor die pot nipt met 2-1 en eindigde het toernooi uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plek. Toen het toernooi al was afgesloten met Italië als grote winnaar, wilden de Nederlanders graag nog doorspelen en vonden toen in de Britten (de zilveren medaillewinnaars) een goede tegenstander voor een laatste vriendschappelijke wedstrijd. Deze bonuswedstrijd werd door Nederland gewonnen met 3-0.

Zelfstandig rennen, fielden en gooien

Het eerste B4B-toernooi werd zo de perfecte gelegenheid voor de Nederlanders om ervaring op te doen. Amper drie maanden geleden zijn de coaches van HSV Cheetahs en Sittard Condors gestart met de wekelijkse trainingen op vrijdagavond voor tien sporters met een visuele handicap. In die korte tijd is het gelukt alle spelers, zonder enige kennis van de sport, zover te krijgen dat ze als Nederlands team konden deelnemen aan een internationaal toernooi om de wereldbeker. Het enthousiasme onder de spelers en staf nam met de week toe. Speelster Lisa Kuppen: “De vrijheid die ik voel om alleen te kunnen rennen is geweldig, dit is de enige sport die ik geheel zelfstandig en vrij kan uitvoeren, zonder dat de sport enorme wijzigingen heeft moeten ondergaan. Wij slaan de bal, rennen, fielden, gooien aan en wie het durft maakt zelfs slidings.” In Beek hopen ze nu ook dat meer clubs met B4B aan de slag gaan zodat de sport in Nederland verder kan groeien.

Verbluft over vaardigheden

Behalve spelers uit de hele wereld was het toernooi ook drukbezocht met toeschouwers die met eigen ogen wilden zien hoe honkbal gespeeld kan worden door blinden en geblindeerde slechtzienden. Dit leverde vanaf de tribunes lovende reacties op van mensen die verbluft waren over de vaardigheden van de spelers. Puur gestuurd door geluiden over de honken sprinten nadat ze de bal hebben geslagen of rinkelende ballen weten te fielden, en dan op het roepen van een tweede honkman de bal veelal feilloos aangooien. Het toernooi was op die manier echt een ‘eyeopener’.

Verbroederingsfeest

Tijdens het weekend werden op en naast het honkbalveld vele (internationale) vriendschappen gesloten. Het werd zo een waar inclusief verbroederingfeest, waarbij ook mensen zonder beperking een blik kregen op de mogelijkheden van sporten met een beperking.

Wil jij geïnspireerd door dit mooie voorbeeld ook een evenement organiseren om sporten met een beperking onder de aandacht te brengen? Kijk dan bij Uniek Sporten Crowdfunding voor de financiële ondersteuningsmogelijkheden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: