Direct door naar content
Moniek ontdekt nieuwe vrijheid op haar blade afbeelding nieuwsbericht

Moniek ontdekt nieuwe vrijheid op haar blade

08 september 2022

Een goed sporthulpmiddel kan een enorm verschil maken in je sportplezier. Dat heeft Moniek Koehoorn (37) aan den lijve ondervonden. Zij deed lang aan paardrijden met haar prothesebeen, maar toen ze op zoek was naar een andere sport bleek dat lastig met haar hulpmiddel. Met een nieuwe blade heeft ze in hardlopen niet alleen een nieuwe sport gevonden, maar vooral ook nieuwe vrijheid. Bij de aanschaf van deze sportprothese werd ze geholpen met de regeling van Uniek Sporten Hulpmiddelen.

Toen Moniek 9 jaar oud was moest haar linker onderbeen worden geamputeerd. Na die operatie mocht ze eindelijk een sport uitkiezen en dat werd paardrijden. Dat heeft ze zes jaar zonder problemen gedaan, maar later als twintiger wilde ze graag eens iets anders proberen. Dat bleek een lastige zoektocht. Bij een sportschool en een bootcampclubje vond ze niet wat bij haar paste. “De oefeningen moeten dan altijd worden aangepast omdat ik nou eenmaal niet alles kan met mijn prothese. Andere sporters merken vaak niet eens dat ik een beperking heb maar als een oefening speciaal voor jou moet worden aangepast dan wordt er meteen nadruk op gelegd.”

Van spanning naar plezier

Toen ze op uitnodiging van haar vaste instrumentenmaker Jan Hendrik van der Molen aan een blade clinic in Beesterzwaag meedeed, wist Moniek dat ze niet verder hoefde te zoeken. “Daar stond ik voor het eerst op een blade! Het begin was heel eng omdat ik niet wist hoe het zou voelen maar na een paar stapjes werd het steeds normaler. Op de filmpjes en foto’s zie je mijn gezichtsuitdrukking echt veranderen van spanning naar plezier,” vertelt Moniek. “Het rennen maakt echt iets in me los.”

Eigen blade

Na die clinic kon Moniek een maand  een blade lenen en werkte ze stap voor stap aan het opbouwen van haar conditie. Omdat het hardlopen naar meer smaakte besloot ze door te pakken en zelf een blade aan te schaffen. Voor de financiering kon ze gebruikmaken van de WMO van de gemeente Heerenveen, waar ze meteen groen licht kreeg voor het grootste deel van het benodigde budget. “De rest heeft Uniek Sporten bijgelegd. Het ging allemaal behoorlijk snel want na anderhalve maand mocht ik al bij OIM Orthopedie in Beetsterzwaag mijn eigen blade in ontvangst nemen!”

Nieuwe energie

In het begin was het hardlopen op haar blade wat onwennig, maar voor Moniek voerde het lekker buiten actief zijn de boventoon. “Je krijgt er veel energie van en voor mijn stomp is het ook goed. Die was onderontwikkeld en ik merk dat er nu veel meer kracht in zit. Daar ga ik ook in m’n dagelijkse leven profijt van hebben.”

Wil jij net als Moniek ook de vrijheid en het plezier ervaren van een goed sporthulpmiddel? Kijk dan bij Uniek Sporten Hulpmiddelen voor alle mogelijkheden.

Bron: OIM.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: