Direct door naar content
Uniek Sporten Brabant lanceert sportkaart afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporten Brabant lanceert sportkaart

20 september 2022

Stimulans sporten en bewegen voor mensen met aandoening of beperking

EINDHOVEN, 20 SEPTEMBER 2022 – Een chronische aandoening of beperking hoeft geen belemmering te zijn om te sporten. Ruim 50%* van de mensen met een handicap beweegt echter onder de landelijke norm. Uniek Sporten Brabant lanceert om die reden de sportkaart. Hiermee stimuleert de organisatie om mensen met een beperking of aandoening op een laagdrempelige manier kennis te maken met het sportaanbod in hun eigen regio.

Over de Uniek Sporten Brabant Sportkaart

Met de sportkaart kunnen inwoners van de provincie Noord-Brabant ontdekken welke vorm van sporten of bewegen bij hen past. De kaart biedt houvast tijdens de zoektocht naar een sport. De achterkant van de sportkaart bevat ruimte om in te vullen welke sport(en) of beweegactiviteit(en) zij graag willen proberen en bij welke vereniging. Ook zijn er verwijzingen opgenomen naar de sport- en beweegcoaches. Deze coaches kijken naar de wensen, mogelijkheden en drijfveren van iemand met een beperking of aandoening. Daarbij hanteren zij ook de sportzoeker, die mensen helpt bij het vinden van een sport(aanbieder) bij hen in de buurt én die aansluit bij de persoonlijke wensen.

Michel Reinders, directeur BrabantSport, is blij met de komst van de sportkaart. ‘Ik vind het belangrijk dat sporten voor iedereen toegankelijk is. Iedere inwoner van Brabant moet mee kunnen doen, want sporten en bewegen is niet alleen gezond op fysiek en mentaal vlak, het is ook erg leuk om te doen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om sociale contacten op te doen in een samenleving die steeds individualistischer wordt. De sportkaart symboliseert voor mij een stapje in de richting van waar we met BrabantSport en Uniek Sporten Brabant graag naartoe willen; een inclusieve samenleving.’

Sportloket als ruggengraat

De ruggengraat van Uniek Sporten Brabant wordt gevormd door zeven regionale loketten voor Uniek Sporten. Bij ieder loket werken regionale gemeenten samen om mensen met een beperking te begeleiden naar een passend beweegaanbod. De sportkaart, ontwikkeld op initiatief van BrabantSport, is door de loketten geadopteerd en wordt per loket met een eigen doelstelling ingezet.

Mede dankzij de verspreiding van de sportkaart via de loketten, zien zoveel mogelijk mensen wat we met de regio’s voor sporters met een beperking doen. De succes- en inspiratieverhalen van alle loketten komen samen in Uniek Sporten Brabant. Zo maken wij #brabantsterkerdoorsport.

Meer informatie over de sportkaart

Ken jij iemand voor wie de sportkaart een leuk middel is, of wil je 'm zelf gebruiken? Klik via deze link door naar de sportkaart en kijk hoe jij 'm bij jou in de buurt kunt gebruiken! 

* Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen GGD-en, CBS, en RIVM 2016 (juni 2021 update).

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: