Direct door naar content
Derde Onbeperkte Elfstedentocht werd zware editie afbeelding nieuwsbericht

Derde Onbeperkte Elfstedentocht werd zware editie

21 september 2022

Bij de Elfstedentocht denk je al snel aan zware omstandigheden. Dat was ook precies waar de helden van de Onbeperkte Elfstedentocht vorige week mee te maken kregen. De deelnemers aan de Tocht der Tochten zonder beperkingen werden geteisterd door regen en kou, maar ze lieten zich daar niet door tegenhouden. Bijna alle deelnemers haalden de finish van hun eigen doel.

Ongeveer 125 deelnemers deden afgelopen week mee met de tocht langs de elf Friese steden. In dat veld was geen deelnemer hetzelfde en ook het persoonlijke doel wat ze hadden gesteld. Dat is ook het mooie van de Onbeperkte Elfstedentocht: ieder kan zijn eigen afstand kiezen en de manier waarop die werd afgelegd. Inge Janssen was blij dat ze de finish in Leeuwarden had gehaald. "Het was aardig pittig. Vanmorgen was het echt flink koud en het regende flink. Het was een uitdaging, grenzen verleggen”, zei ze op bij de lokale omroep Leo Middelsé.

Hel van het noorden

Eerder in de week zag organisator Sandy Krijnen na de etappe van Dokkum naar Franeker ook al dat herfstweer de tocht zwaar had gemaakt. “Ik waarschuwde de deelnemers al dat het om de hel van het noorden ging. Ik zie veel zweet op de voorhoofden en moeilijke gezichten. Maar als ik ze dan aanmoedig, krijg ik een hele grote glimlach terug en zie je het doorzettingsvermogen in de ogen”, zei ze bij Omrop Fryslân.

Vrijheid terug

Die kracht was bijvoorbeeld te zien bij Bart uit Breda, die in januari nog een herseninfarct heeft gehad. Daarbij werd de aansturing van zijn spieren en motoriek aangetast, vertelde hij voor Omrop Fryslan. "Ik ben sportief. Als coach gaf ik kinderen advies, maar dat ben ik nu aan het toepassen op mezelf. Hier op de fiets vind ik mijn vrijheid weer terug. De vrijheid die ik eigenlijk was kwijtgeraakt sinds januari."

Voor goede doel

Tussen de deelnemers was ook Bep Schuiteman, die de Onbeperkte Elfstedentocht een mooie uitdaging vond. Daarnaast zag ze het als een goed doel om geld op te halen voor de gehandicaptensport. Door haar deelname haalde ze maar liefst 1000 euro op om sport met een beperking of chronische aandoening mogelijk te maken!

Foto: via In Dokkum

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: