Direct door naar content
De voordelen van gamen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

De voordelen van gamen met een beperking

07 oktober 2022

Met een ernstige motorische beperking is sport en bewegen niet altijd mogelijk. Aangepast gamen is dan voor jou een goede manier om dezelfde voordelen uit beweging te halen. Gaming kan ook nog eens helpen om nieuwe sociale contacten op te doen. Hier lees je meer over de voordelen van gamen en esports.

Aangepast gamen is net als aangepaste sport: het is hetzelfde als gamen alleen doe je het met wat aanpassingen in de software en hardware. Je kunt dan denken aan controllers en consoles die specifiek zijn aangepast aan jouw beperking en je hebt ook games die met instellingen voor visuals en geluid het spelen voor jou toegankelijker maken. De ontwikkelingen op het gebied van aangepast gamen gaan hard: wereldwijd steken steeds meer grote bedrijven energie en geld in gamen met een beperking.

Nieuwe sociale contacten

Je ziet online ook steeds meer gamers met een beperking. Dat is niet gek, want het brengt ook allerlei voordelen met zich mee voor jou. In Revalidatiekliniek Klimmendaal is gamen zelfs onderdeel van de behandeling. Ties Klok is daar expert aangepast gamen en hij ziet bijvoorbeeld in gamen al een voordeel op sociaal vlak voor mensen met een ernstige motorische beperking. “De kinderen die we behandelen wonen vaak ver weg van hun klasgenoten. In hun eigen buurt hebben ze soms weinig sociale contacten, waardoor ze tijdens de coronapandemie eenzaam werden. Kinderen die konden gamen hadden juist wel contact met elkaar", vertelt hij op allesoversport.nl

Zelfstandigheid

Daarnaast ziet hij gamen ook effect op de zelfstandigheid van de jongeren die hij behandelt. “Ze hebben bijvoorbeeld hulp nodig om ergens te komen. Tijdens het gamen zijn ze autonoom en kunnen ze zelf beslissen wat ze doen. Dat is moeilijk in fysieke wereld, maar online kan dat wel.”

Uniek Esports

Wil je meer weten over gaming en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports: daar vind je nieuws, tips & tricks en kun je advies krijgen over aangepaste hardware en software. Je zal daar snel ontdekken dat voor jou in de gamewereld nog vele deuren kunnen worden geopend!

Bron: Allesoversport.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: