Direct door naar content
“Je bent beter af als je regelmatig beweegt” afbeelding nieuwsbericht

“Je bent beter af als je regelmatig beweegt”

05 januari 2023

Namens Uniek Sporten werkt regioconsulent Jorien Harteman bij Doesburg Beweegt samen met geriatriefysiotherapeut Joost van der Kooij. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Doesburg in beweging te krijgen. Ook mensen die in hun lichamelijke functioneren beperkt worden. Zoals een vrouw van tachtig met Parkinson, die nu elke week bokst en er volop van geniet.

Van der Kooij: “Beweging is essentieel voor ons lichaam. Wil je gezond blijven dan moet je bewegen. Dat geldt ook voor iemand die tachtig of ouder is. In mijn werk als fysiotherapeut richt ik me voornamelijk op ouderen. Ik behandel mensen die chronische klachten hebben. Of neurologische klachten, bijvoorbeeld als gevolg van Parkinson, MS of een herseninfarct. In alle gevallen probeer ik mijn cliënten aan het bewegen te krijgen. Wat ik kan zeggen, is dat je altijd beter af bent als je regelmatig beweegt.”

Doesburg Beweegt

De praktijk waar Van der Kooij voor werkt, Fysiotherapie Ruesink, is aangesloten bij Uniek Sporten. Ouderen die beperkt worden in hun beweging kunnen er terecht voor medische fitness, geriatrische fysiotherapie en meer. “Daarnaast werken we samen op lokaal niveau. In Doesburg, waar ik woon, heb je Doesburg Beweegt. Dat is opgezet door de gemeente. Uniek Sporten en wij zitten daar ook in. Een van de thema is hoe je ouderen meer kunt laten bewegen. Daar kijken we met elkaar naar.”

Aan de gang krijgen

Een keer in de twee maanden komen alle partijen die verenigd zijn in Doesburg Beweegt samen. Harteman: “Dat is om te kijken hoe we ervoor staan en wat we nog meer kunnen doen om Doesburg aan de gang te krijgen. Wat ik zelf prettig vind, is dat we met een beperkt aantal partijen werken. De lijntjes zijn kort waardoor je snel kunt schakelen. Doordat we elkaar goed kennen, weet je ook precies wat je aan wie hebt. Als Joost een cliënt heeft die wil gaan sporten, en hij komt er niet uit, dan belt hij mij.”

Boksen

Van der Kooij illustreert dat met een voorbeeld: “Een van mijn cliënten, een vrouw van tachtig met Parkinson, wilde meer bewegen. Ze wandelde veel maar dat vond ze saai. Ik weet dat bokstraining heel goed kan werken bij mensen met Parkinson. Voorzichtig stelde ik voor om te gaan boksen. Ik had verwacht dat ze zou zeggen ‘Ben je gek geworden?’ maar ze vond het een uitstekend idee. Ik wist alleen niet waar ze terecht kon in de buurt. Dat heeft Jorien voor me uitgezocht. Ze bokst nog steeds en is superenthousiast.”

Eigenwaarde

Net als haar familie, bij wie ze extra punten heeft gescoord. Van der Kooij: “Ja, die vinden het geweldig. Ze hebben een t-shirt laten maken met een boksende oma erop. Dat is toch leuk? Het mooie is ook dat ze nu in contact komt met anderen die Parkinson hebben, daardoor ziet ze sneller dat sommige dingen niet aan haar liggen maar door haar ziekte komen. Dat is beter voor je eigenwaarde.” Harteman: “En dat is veel waard!”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: