Direct door naar content
Jongetje door het dolle met zijn Lego-armen afbeelding nieuwsbericht

Jongetje door het dolle met zijn Lego-armen

01 november 2022

Protheses zijn meestal gemaakt van carbon of metaal, maar David Aguilar heeft een aantal jaren geleden een heel ander materiaal gevonden: LEGO! Omdat hij zelf zijn onderarm moet missen, begon hij voor zichzelf een armprothese van deze bekende steentjes te bouwen. Zo had hij in 2017 de eerste volledig functionele prothese met vingers. Dat handige bouwsel leverde hem zelfs de titel Guinness World Record op. David is daarna niet gestopt met bouwen, want nu maakt hij ook voor anderen protheses van Lego.

David was door zijn zelfgemaakte prothesearm al eerder wereldwijd in het nieuws. Zijn inspirerende verhaal kwam ook bij de ouders van de 8-jarige Beknur terecht. Dit jongetje is geboren met onvolgroeide ledematen: hij heeft geen knieën en twee vingers als armen. Toen zijn ouders contact legden met David, was de Lego-bouwer gelijk enthousiast. Hij besloot zelfs twee protheses voor de jonge Beknur te bouwen.

Grijpfunctie

Om de protheses te passen moesten Beknur en zijn moeder een behoorlijke reis afleggen: vanuit de Franse stad Straatsburg legden ze 1300 kilometer af naar het huis van David in Andorra. Daar kreeg hij al snel het ontwerp wat David speciaal voor Beknur had gemaakt te zien. De kleuren waren precies zijn lievelingskleuren dus toen hij het prototype voor het eerst aan mocht proberen was hij al door het dolle heen. “Kan ik dit oppakken?”, vroeg hij aan David. De eerste keer viel het steentje nog van de tafel, maar al bij de tweede poging lukte Beknur wel de grijpfunctie van zijn nieuwe hand goed te gebruiken.

Aanstekelijk lach

Het blije gezicht bij het 8-jarige jongetje deed David ook goed. “Ik voelde een enorme blijdschap en geluk toen ik hem voor het eerst zijn Lego-arm zag bewegen. Hij lachte zo hard dat het gewoon aanstekelijk was! Ik heb het idee dat als ik meer van dit soort protheses kan maken dat ik nog veel meer kinderen over de hele wereld kan helpen.”

Bekijk in deze video hoe blij Beknur was met zijn nieuwe arm:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: