Direct door naar content
Luuk verzint van alles om mee te kunnen spelen afbeelding nieuwsbericht

Luuk verzint van alles om mee te kunnen spelen

11 november 2022

Kinderen met een beperking moeten net zo goed en makkelijk kunnen spelen als hun leeftijdsgenoten zonder beperking. Tijdens de Week van het Gehandicapte Kind (14 tot en met 19 november) wordt aandacht gevraagd voor deze gelijke kansen. Het verhaal van Luuk (10) laat zien waarom deze week nodig is. Hij en zijn ouders verzinnen zelf van alles met gamen, sporten en spelen in speeltuinen om mee te kunnen doen.

Luuk is zo’n type die vooral kijkt naar wat hij wél kan. Hij heeft Cerebrale Parase, waardoor hij in een rolstoel zit en zijn linkerhand niet goed kan gebruiken. Toch gaat hij geen uitdaging uit de weg. Dat is goed te zien in hoe hij het Frame Running heeft opgepakt. Hij is een groot Formule 1-fan en toen hij hoorde over een evenement waarbij kinderen op het circuit van Zandvoort konden rennen, wist hij heel zeker dat hij dat ook wilde. “Luuk was destijds net begonnen met Frame Running bij de atletiekvereniging”, vertelt zijn moeder Eshter in een interview op de website van Het Gehandicapte Kind. “Hij kwam qua energie en spierkracht toen nog niet eens onze straat uit met zijn runningframe. Hij is fanatiek gaan trainen en bouwde zo conditie op. Nog geen jaar later liep hij met zijn runningframe 900 meter op het circuit Zandvoort. Daarna was hij natuurlijk megatrots én gesloopt. Het illustreert Luuks enorme drive.”

Meedoen in de speeltuin

Die motivatie en vooral het doorzettingsvermogen van Luuk en zijn ouders is ook in de speeltuin te zien. Daar komt Luuk natuurlijk ook graag, ook al zijn veel speeltuinen niet geschikt voor kinderen in een rolstoel. “Die ontoegankelijkheid heeft ons er nooit van weerhouden om met Luuk naar een speeltuin te gaan, ook al kan hij er niet zoveel. We tillen Luuk gewoon op die schommel. Maar het is natuurlijk leuker als ook kinderen zoals Luuk zélf mee kunnen doen in plaats van altijd geholpen moeten worden of moeten toekijken hoe andere kinderen spelen.”

Samen gamen

Luuk is op een ander gebied ook creatief geworden in het vinden van oplossingen: gamen. Hij gebruikt zijn controller gewoon met zijn rechterhand! Het gamen is voor hem ook een manier om in contact te komen met leeftijdsgenootjes. “Via het revalidatiecentrum kent hij een jongen die aan de andere kant van Nederland woont. Regelmatig spreekt hij met hem af om samen te gamen. Ik vind het fijn dat hij zo in contact is met andere kinderen.”

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van gamen met een beperking? Kijk dan eens bij Uniek Esports voor tips & tricks over hardware, games en leuke events.

Bron: Stichting Het Gehandicapte Kind

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: