Direct door naar content
Chantalle Zijderveld vond passie voor zwemmen terug afbeelding nieuwsbericht

Chantalle Zijderveld vond passie voor zwemmen terug

08 november 2022

Voor topsporters is hun sport meer dan een hobby, zij zijn dagelijks bezig met trainen om beter te worden om uiteindelijk bij wedstrijden te presteren. Dat gaat niet zonder een bepaalde passie voor de sport. Daarin zijn topsporter niet anders dan iedere andere sporter: als je je sport niet leuk vindt hou je het niet vol. Chantalle Zijderveld is daar een goed voorbeeld van. De Paralympisch kampioene was gestopt, maar vond haar passie voor het zwemmen toch weer terug.

De pas 22-jarige Chantalle beleefde bij de Paralympische Spelen van Tokio in 2021 haar absolute hoogtepunt. De zwemster die haar rechterhand mist behaalde goud op de 100 meter schoolslag en 200 meter wisselslag, daarnaast behaalde ze ook nog zilver op 100 en 50 meter vrije slag en brons op de 100 meter vlinderslag. Ondanks die enorme medailleoogst, besloot ze na Tokio te stoppen.

Hoofd leeg maken

Dat besluit had ze zelfs al ruim voor de Spelen genomen, want ze wilde zich op studie en werk gaan richten. Ze stopte niet helemaal met zwemmen. “In eerste instantie zwom ik vooral om mijn hoofd leeg te maken na een lange dag op het werk. Na een tijdje realiseerde ik me dat toch nog steeds dat vuur in mij heb. Ik had blijkbaar wat tijd, afstand en een andere omgeving nodig om dat vonkje weer te ontdekken”, schrijft ze op Instagram.

Nieuw hoofdstuk

Nu ze terugkijkt op de Spelen denkt ze dat op te veel verschillende zwemnummers actief was. “Ik verloor de passie voor de topsport, maar niet voor de zwemsport. Het boek is dus nog niet dicht. Laten we daar een nieuw hoofdstuk aan toevoegen!”

Voor de lol

Met haar teruggevonden passie gaat ze zich volledig toeleggen op de 100 meter schoolslag en 50 meter vrij. Ze sluit zich nu ook weer aan bij de paralympische selectie. Afgelopen tijd trainde ze nog drie keer per week in het zwembad en deed ze mee aan NK’s. “Dat deed ik vooral voor de lol en om fit te blijven.”

De lol in sport in natuurlijk voor iedereen belangrijk, want zonder plezier is er natuurlijk niks aan. Zoek jij een sport waarin je ook lol vindt en enthousiast van wordt? Kijk dan eens in de Sportzoeker. Ook voor jou is er een passende sport waar je energie uit haalt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: