Direct door naar content
Wheeler Jetze Plat vindt verliezen ‘stiekem mooi’ afbeelding nieuwsbericht

Wheeler Jetze Plat vindt verliezen ‘stiekem mooi’

11 november 2022

Jetze Plat won als handbiker en paratriatleet alles wat er te winnen valt: wereldtitels en paralympisch goud. Hij is door zijn gigantische bovenarmen onverslaanbaar gebleken, vooral op de handbike. Sinds dit jaar heeft onze ambassadeur in de marathon voor wheelers een nieuwe uitdaging gevonden. Bij de marathons van Berlijn, Londen en New York kon hij nog niet winnen, maar hij heeft gemerkt dat verliezen ook goed voor hem is.

Als triatleet kent Jetze Plat het wheelen natuurlijk al van het looponderdeel van de triatlon. Het wheelen van een marathon is toch even andere koek. Daar kwam hij bij de grote marathons in Berlijn en Londen al achter, waar hij als vierde en vijfde eindigde. Voor iemand die altijd alles wint zijn dat onbekende klasseringen. Hij vond het eigenlijk ook frustrerend dat hij niet de beste was, geeft hij toe in een interview met Trouw. “Toch vind ik het stiekem mooi. Het zou niet best zijn dat ik als relatieve nieuwkomer meteen win. Ik heb in vergelijking met de concurrenten nog veel minder specifieke trainingsuren in de armen.”

Andere techniek

Het wheelen als losse dicipline vraagt om een andere aanpak dan hij tot nu toe gewend was. Waar hij voorheen voor het handbiken vooral gericht was op de kracht in zijn armen, moet hij bij wheelen veel meer de focus leggen op de juiste techniek en timing. Het ‘slaan’ op de wielen vraagt veel meer kort contact. Hij besloot zich daarom aan te sluiten bij de talentselectie van de Atletiekunie om meer over het wheelen op hoge snelheid te leren.

Wheelen bij Parijs 2024?

Jetze wil in ieder geval doorgaan met topsport tot de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Of hij dan ook op het onderdeel wheelen uitkomt, weet hij nog niet. De ambitieuze sportman wil dan toch meer verbetering bij zichzelf zien. “Als daar weinig kansen voor mij liggen, laat ik het schieten. Ik heb natuurlijk geen zin om te blijven verliezen.”

Derde in New York

Die gewenste verbetering was afgelopen weekend al te zien bij de New York Marathon. Na een vierde en vijfde plek stond hij bij de bekendste marathon van de wereld nu wel op het podium: hij werd derde in 1.31.28 uur.  En daar was Jetze ook erg bli mee, schreef hij op zijn website: "Doel bereikt. Het voelde voor mij als een overwinning om binnen de top drie te mogen finishen tussen de wereldtop op dit looponderdeel. Ik ben heel blij en trots op mijn bronzen medaille." 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: