Direct door naar content
Theatervoorstelling over inclusieve sport afbeelding nieuwsbericht

Theatervoorstelling over inclusieve sport

16 november 2022

Bij veel sportverenigingen gebeurt al van alles om iedereen welkom te laten voelen. Bij deze inclusieve clubs kun je bijvoorbeeld denken aan het zorgen voor een toegankelijke en drempelvrij clubhuis of het organiseren van aparte of gemengde groepen voor sporters met een beperking. Op dit gebied kunnen nog veel stappen worden gezet en daar worden daarom ook veel gesprekken over gevoerd hoe je dat kunt doen. In Almere deden ze dit onlangs op een andere manier: met een theatervoorstelling.

Het was in Flevoland van 7 t/m 14 november de Week van de Aangepaste Sport. In die week werd in de hele provincie extra aandacht gevestigd op sport en bewegen met een beperking. Behalve sportactiviteiten stond ook een speciale theatervoorstelling rond dit thema op het programma. Theatergezelschap ‘Kracht van Beleving’ zorgde zo met hun voorstelling dat het gesprek over het wegnemen van barrières op gang kwam.

Drempels wegnemen

Veel mensen met een beperking twijfelen nog om te gaan sporten. Misschien herken je dat zelf ook wel. Die twijfels zouden volgens Maarten van Erp, projectleider Sportservice Flevoland, door een sportvereniging weggenomen moeten worden. Daarom vond hij de aandacht die met de voorstelling op inclusieve clubs wordt gericht ook zo belangrijk. “Het doel is om te kijken hoe inclusief we zijn in de sport. Dan hebben we het over toegankelijkheid maar ook over de vraag of iedereen zich welkom voelt”, vertelde hij bij Omroep Flevoland.

‘Aan je wennen’

De voorstelling werd gezien door mensen van verenigingen en sporters met een beperking. Robbert Lippinkhof, die zelf een visuele beperking heeft, herkende in de voorstelling eigen ervaringen. "Als je een beperking hebt, is het lastig om bij een reguliere sportvereniging te komen. Vooral in het begin moet men aan je wennen, weet men niet wat voor beperking je hebt. Je moet het uitleggen en proberen in die groep te komen."

Grotere wereld

Ook de voordelen van het sporten bij een club werden duidelijk uitgebeeld. Peter van de Beld kan door zijn ontdekking van rolstoelhandbal meepraten over de positieve effecten van sport. "Ik ben afgekeurd. Ik zat thuis en iedereen om me heen werkte. Overdag had ik geen sociale contacten en dan wordt je wereld heel klein. Door het sporten is mijn wereld weer groot."

Meer samenwerken

De avond was behalve een theaterstuk vooral bedoeld om met verschillende partijen in gesprek te gaan over de thema’s die spelen bij sporters met een beperking. Sportpsycholoog Femke Burg vond het goed op die manier gedachten over inclusieve sport werden uitgewisseld. "Iedereen kan op zijn manier weer iets betekenen om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen sporten. Door samen te werken, kun je het toch voor elkaar krijgen om iemand of jezelf van de bank te trekken."

Bron: Omroep Flevoland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: