Direct door naar content
Elfstedentoer brengt Frame Schaatsen naar je toe afbeelding nieuwsbericht

Elfstedentoer brengt Frame Schaatsen naar je toe

17 november 2022

Ken jij de nieuwe schaatssport Frame Schaatsen al? Bij deze vorm van schaatsen met een frame, zoals bij Frame Running en Frame Voetbal, kunnen kinderen met een beperking ook meegenieten van ijspret. Deze winter kun je deze leuke sport gaan uitproberen in hele land dankzij de ‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ die Stichting het Gehandicapte Kind organiseert. Deze ronde door Nederland start 10 december op het Amsterdamse Museumplein.

Zoals de naam al doet vermoeden lijkt Frame Schaatsen op Frame Running en Frame Voetbal, want je maakt gebruik van een frame. Tussen die sporten zitten natuurlijk wel wat verschillen, maar het belangrijkste is hetzelfde: dankzij Frame Schaatsen kunnen nu álle kinderen meedoen.
Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. De sport is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Na een succesvolle pilot in Thialf wordt hij nu in heel Nederland geïntroduceerd met de Samen Schaatsen Elfstedentoer.

Elfstedentoer

Op elf schaatsbanen in Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar deze winter een gratis clinic volgen. De clinics worden verzorgd door de Sven Kramer Academy. Ze zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. “Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen”, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. “Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.”

Samen schaatsen

De toer start 10 december op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. “Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.” Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

Voor nu is het belangrijkst dat je de mogelijkheid krijgt deze leuke nieuwe sport eens uit te proberen. Door de Elfstedentoer komt Frame Schaatsen gewoon naar je toe deze winter!

Ga voor meer informatie over de toer naar samenschaatsen.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: