Direct door naar content
Bijzondere film met acteurs met een beperking  afbeelding nieuwsbericht

Bijzondere film met acteurs met een beperking

02 december 2022

Toen regisseur Saskia Boddeke een voorstelling zag van theatergroep KamaK met acteurs met een verstandelijke beperking, was ze gelijk verkocht. Ze was zo onder de indruk van de acteurs dat ze besloot een film over en vooral met hen te maken. Het resultaat is te zien in de bijzondere documentaire ‘Het zit in mijn hart’, die op het festival IDFA in première ging.

“Het greep mij naar de strot”, vertelde Saskia Boddeke op Radio1 over de voorstelling van Kamak die ze zag. “Ze zagen er fantastisch uit, het was een geweldige performance. Het was gewoon een cadeautje. Wat mij vooral greep was dat ik ze op het toneel dingen zag spelen waarvan ik wist dat ze daar in het echte leven niet mee in aanraking komen.”

Liefde en verleiden

In de film die ergens tussen een documentaire en speelfilm zit, speelt de regisseur bewust ook met wat echt is en wat gespeeld is. Een belangrijk thema in het verhaal ‘Furia’ was liefde en verleiden. “Dat heb ik met de spelers onderzocht. Ik wilde uitzoeken wat dat voor hen betekent in het echte leven en op het toneel. Wat het raakvlak daarin was. Dat was spannend.” Ze merkte bij het maken van de film dat liefde in het privéleven van de acteurs eigenlijk een eng ding is. “Dat heeft mij wel erg geraakt.”

Mooi avontuur

Tijdens het maken van de film vonden de spelers het soms lastig om het onderscheid tussen de toneelwereld en de echte wereld te maken, vertelt Saskia. Dat werd ook onderdel van de film. “De zes weken dat we met elkaar werkten werd het ook een soort spel: begrijpen ze het wel of houden ze mij voor de gek. Ze gaan zo met elkaar mee in het drama dat ze zo even de weg kwijtraken. Dat was een heel erg mooi avontuur.”

Normale jongen

Acteur Patrick speelt in de film de rol van Adonis, een echte verleider. In het echte leven is hij niet zo’n verleider, geeft hij toe. “Nee dat niet. Ik ben een normale jongen. Acteren doet mij veel plezier. Dat brengt mij geluk. Het zijn en spelen met de acteurs vind ik het allerleukste wat er is”, vertelt hij op de radio.

Luister hier het interview terug

En bekijk hier de trailer van de film:

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: