Direct door naar content
De Amsterdamse Pluim: Samenspelen en gezelligheid bij Only Friends afbeelding nieuwsbericht

De Amsterdamse Pluim: Samenspelen en gezelligheid bij Only Friends

05 december 2022

Elke zaterdag is Wieger van Lith te vinden op het indrukwekkende Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord om te gaan hockeyen. Het is de thuisbasis van Only Friends en zonder twijfel het grootste sportcomplex dat helemaal gericht is op sporters met een beperking. Rolstoelhockey van Only Friends is genomineerd voor de Amsterdamse Pluim. Wat betekent sporten bij Only Friends voor Wieger?

“Mijn vrouw en ik spelen rolstoelhockey. Ik in de verdediging, zij op doel. ’s Morgens speelt mijn vrouw boccia, een populaire sport die wel wat weg heeft van jeu de boules. Op maandagavond ben ik er alweer, voor een potje tafeltennis. En, o ja, we zitten ook nog op rolstoeldansen. Zo hebben we elkaar leren kennen.”

“Ik heb een spierziekte, dus ik loop niet zo goed. Ik zou niet gewoon kunnen sporten. Rolstoelhockey doe ik al heel lang. Zolang Only Friends bestaat, en daarvoor ook al, bij de Randwijck Rollers. Ik vind het heerlijk. Ik ben best wel fanatiek, maar bij Only Friends gaat het niet om winnen of verliezen. Het gaat om samenspelen. Om de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je anderen in hun waarde laat. Dat is ook het motto van Only Friends: ‘Je bent goed zoals je bent’.”

“De vrijwilligers bij de club zijn echt fantastisch. Net als de oprichter, Dennis Gebbink. Allemaal geweldige mensen met 200 procent inzet. Met feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst organiseren ze altijd wel iets. En ieder jaar is er een clubdag waarop iedereen kan meedoen aan allerlei buitensporten. Ik kan me maar moeilijk voorstellen hoe het is om niet te sporten. Ik geniet van het meedoen, de sociale contacten. Die zaterdagen brengen echt plezier in mijn leven.”

Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam op 19 december. De genomineerden stellen we deze week aan jullie voor. We spraken met drie sporters van elk van de genomineerde verenigingen. Wat betekent het sporten voor hen?

De stemmen worden geteld en de winnaar wordt bekend gemaakt op 19 december tijdens het Amsterdam Sportgala 2022 

Wil je de andere artikelen ook lezen? Kijk op amsterdam.unieksporten.nl

Disclaimer: de foto is gemaakt bij het rolstoelbasketbal van Only Friends, maar zijn mogelijk niet dezelfde mensen als in het artikel.
Foto credits: gemeente Amsterdam - fotograaf Roos Trommelen

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: