Direct door naar content
Rolstoelvaardigheidstrainingen als opstap naar sporten en bewegen afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelvaardigheidstrainingen als opstap naar sporten en bewegen

20 december 2022

Kees-Jan van der Klooster geeft met zijn Wheelchair Skills Team al jaren rolstoelvaardigheidstrainingen. Dit zijn hele praktische trainingen om je rijvaardigheid en het dagelijks gebruik met een rolstoel te verbeteren. Deelnemers aan de training worden zo behendiger in het dagelijks leven en het zorgt dat ze de stap durven te zetten naar (meer) sporten of bewegen. Voor regio- en buursportconsulenten kunnen deze trainingen daarom waardevol zijn om op te nemen in het beweegadvies voor zowel jongeren als volwassenen. Daar zijn al enkele mooie voorbeelden van.

Kees-Jan heeft met de rolstoelvaardigheidtrainingen een hoger doel voor ogen, want de trainingen kunnen volgens hem helpen het beeld in de maatschappij van mensen met een beperking te veranderen. Rolstoelgebruikers die de training hebben gevolgd kunnen zo een ambassadeur van dat doel worden, denkt hij. “We worden onderschat in onze mogelijkheden en wat we doen wordt overgewaardeerd”, zegt Kees-Jan in een interview met Supportmagazine.

Vaker sporten na clinic

Hij draagt al twintig jaar zijn steentje bij om het onterechte beeld dat mensen met een beperking ‘zielig’ zijn bij te stellen. De rolstoelvaardigheidstrainingen die hij geeft, leveren daar een duidelijke bijdrage aan. “Als Wheelchair Skills Team hebben we een praktische tool in handen om te laten zien dat mensen meer kunnen dan ze denken.” Dat heeft ook een effect op de sportdeelname. Zo blijkt dat kinderen met een beperking vaker gaan sporten en bewegen na het volgen van de trainingen.

Vrijer in je rolstoel

Kinderen zijn voor hem een belangrijke doelgroep met de rolstoelvaardigheidstrainingen. “Als ze vroeg leren dat ze meer kunnen dan ze denken, maken ze zich die gedachte eigen. Dat zie ik ook in de praktijk: hoe jonger iemand is, hoe vrijer hij is in zijn rolstoel.” Kinderen kunnen zo ook helpen het geldende beeld van mensen in een rolstoel te laten kantelen.

Ook volwassenen komen meer in beweging door de rolstoelvaardigheidstrainingen. Een van de deelnemers van de trainingen zei bijvoorbeeld na afloop: “Ik zie geen belemmeringen meer rondom sport, zoals de reis ernaartoe, maar ook de toegankelijkheid van de sporthal of de wandelpaden. Ik weet nu dat ik de meeste obstakels prima kan nemen.” Het merendeel van de volwassenen geeft aan graag aansluitend een sportclinic te willen volgen wanneer deze mogelijkheid geboden zou worden.

Actief leven de normaalste zaak

De rolstoelvaardigheidstrainingen leveren dus op meerdere vlakken succesverhalen op. De deelnemers kunnen dat volgens Kees-Jan meer verspreiden door een ambassadeur te worden. “Zo kunnen zij helpen het stigma van mensen met een handicap – onderschat in onze mogelijkheden en overgewaardeerd voor wat we doen – te doorbreken. Dan wordt het op termijn de normaalste zaak van de wereld dat mensen in een rolstoel een actief leven leiden. Je moet erover blijven praten en laten zien dat het anders kan. Door mensen beter te leren rijden in hun rolstoel gaan ze ook anders naar zichzelf en hun mogelijkheden kijken.”

Ook bij jou in de buurt?

Als rolstoelgebruiker, jong of oud, kun je op steeds meer plekken en bij events een clinic van het Wheelchair Skills Team volgen. Dat kunnen er nog veel meer worden! Een aantal beweegconsulenten van Uniek Sporten regio’s spelen hier samen met Kees-Jan of andere aanbieders van deze trainingen al op in en organiseren rolstoelvaardigheidstrainingen.

Wil je meer weten over een training bij jou in de buurt? Of wil je als beweegconsulent ook een clinic opzetten? Ga dan naar https://wheelchairskillsteam.nl/ voor meer informatie.

Bron: Support Magazine

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: