Direct door naar content
Drempelverlagend starten met sporten voor meiden met autisme afbeelding nieuwsbericht

Drempelverlagend starten met sporten voor meiden met autisme

20 december 2022

Wat als je als jonge meid graag wilt gaan bewegen, ondernemen en anderen ontmoeten, maar de drempel om dit te doen té groot is? Luc van Eerd, consulent sport en bewegen bij de gemeente ’s-Hertogenbosch ontwikkelt samen met Jolijn Lucassen van Beau begeleiding een pilot om meiden met autisme hiermee te helpen.

Door Marjolijn van Spaandonk

De aanleiding voor de pilot is de hulpvraag bij Uniek Sporten ’s-Hertogenbosch van de moeder van één van de deelnemers. “Mijn dochter van twaalf heeft een disharmonisch profiel binnen het ASS, wat betekent dat ze hoogbegaafd en sterk in taal is, maar sociale situaties lastig voor haar zijn. Ze past niet in het systeem van de reguliere sport. Er is behoefte aan een sportaanbod wat hierop toegesneden is, liefst met gelijkgestemden. Uiteindelijk wil zij, net als andere meiden met autisme, gewoon mee kunnen doen.”  

Vertrouwen
Met deze missie is consulent sport en bewegen, Luc van Eerd, samen met de moeder gaan onderzoeken hoe hier vorm aan gegeven kan worden. Luc: “Daaruit komt duidelijk naar voren dat het voor deze doelgroep wenselijk is om in een kleine setting en onder begeleiding, op eigen tempo kennis te maken met een sport of activiteit.” Vervolgens zijn er verschillende verenigingen benaderd, enerzijds door betrokken moeders en anderzijds door Luc en Wendy Assmann, coördinator van Sjors Sportief. Uit de vele positieve reacties zijn de eerste workshops ontstaan en is Jolijn Lucassen, een ervaren ambulant begeleider van kinderen en jongeren met autisme, gevraagd om de groep meiden van 10 tot en met 17 jaar en de trainers te begeleiden. “De wens voor sociaal contact is er bij deze meiden wel”, weet Jolijn. “Maar de stap naar een sportclub is voor hen te groot door de hoeveelheid prikkels en de onduidelijkheid in wat er van ze verwacht wordt.  Deze workshops bieden een opening waarbij ik de deelneemsters ondersteun in hun angsten en help om die drempel over te gaan. Naast de begeleiding is mijn rol vooral ook tolkend naar de trainer en ben ik voor de meiden een baken van vertrouwen.” Daarbij wordt er van de trainer verwacht dat deze ervaring of affiniteit met de doelgroep heeft.

Structuur
In kleinschalige groepjes van maximaal zes deelnemers hebben er nu drie workshops plaatsgevonden; tweemaal boulderen (klimmen zonder touw) en sieraden maken. “Elke activiteit vraagt om een andere insteek bij het signaleren en vertalen van situaties”, vertelt Jolijn. “Daarbij zijn de meiden sterk in het verbloemen en in kopieergedrag waardoor je niet goed ziet waar ze tegenaan lopen. Daardoor gaan ze sneller over hun eigen grenzen. Door dit op tijd te signaleren en de trainer te adviseren is de kans groter dat je dit doorbreekt en drempels wegneemt. Structuur en duidelijkheid geven is belangrijk, maar er moet ook aandacht zijn voor wat er op de achtergrond speelt. Het gaat dus niet alleen om sporten of de activiteit, maar ook het uit je hoofd komen.” Na een succesvolle start wordt er ingezet op uitbreiding van het aanbod zoals zwemmen, atletiek, dans en schaatsen.

Netwerk
Het ultieme doel van de pilot is een soepele overgang van kinderen met autisme naar de reguliere (sport)verenigingen. Om dit te bereiken is er veel contact met verschillende partijen zoals cliënt ondersteunende instanties, verenigingen, autismecafés en (potentiële) deelnemers. De sleutel tot succes ligt voor een groot deel in de directe omgeving van de deelnemer. “Ouders, hulpverleners en scholen spelen een belangrijke rol in het meedenken, activeren en motiveren van kinderen met autisme”, weet Jolijn uit ervaring. “We proberen dit netwerk te bereiken en betrekken omdat zij op voorhand al veel drempels kunnen verlagen.” De initiatiefnemer en moeder van een deelneemster beaamt dit: “Het is lastig om deze meiden te bereiken en werkt het beste via ouders of scholen. We hopen dat zoveel mogelijk meiden meedoen, zich welkom voelen, wat meer zelfvertrouwen en onderling contact krijgen en vooral zichzelf kunnen zijn.”

In januari start er in de regio ’s-Hertogenbosch een nieuwe reeks workshops voor meiden van 10 tot en met 17 jaar met autisme. Wil je meer informatie of je dochter hiervoor aanmelden? Stuur dan een mail naar creactiefdenbosch@gmail.com of neem dan contact op met Uniek Sporten via denbosch@unieksporten.nl of telefoonnummer 073 615 56 37.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: