Direct door naar content
“Mama, dit is het. Dit is het!” afbeelding nieuwsbericht

“Mama, dit is het. Dit is het!”

28 december 2022

Sinds Signe rolstoelhockey heeft ontdekt, is ze opgeleefd. Ze heeft nu ook iets wat ze kan leren en waar ze goed in kan worden. Ze kan zelfs dromen van het EK en WK. Een goede elektrische rolstoel gaat haar helpen om daar te komen. Die werd mede gefinancierd door Uniek Sporten Hulpmiddelen. Moeder Caroline de Swart is er nog altijd onder de indruk van en geniet als ze haar dochter ziet genieten.

“Signe heeft Collageen 6 Spierdystrofie. Een zeer zeldzame spierziekte die bij één op de miljoen mensen voorkomt. Of eigenlijk is het een bindweefselziekte. Het vervelendste voor Signe is dat ze nooit heeft kunnen lopen. Ze kon wel op haar knieën lopen, en dan ging ze echt snel, maar dat gaat nu niet meer. Haar ziekte is progressief. Gelukkig kan ze ondanks een vergroeiing in haar armen goed met haar elektrische rolstoel overweg.”

Verkocht

Sinds ruim een jaar heeft Signe rolstoelhockey ontdekt. De eerste kennismaking daarmee was op de Supportbeurs, waar het rolstoelhockeyteam van TeamNL een clinic gaf. “We werden superwarm ontvangen. Signe mocht gelijk verschillende rolstoelen van spelers uitproberen, met een handstick en met een t-stick. Haar eigen rolstoel gaat 6 kilometer per uur. Deze gingen 18 kilometer per uur. ‘Mama, dit is het. Dit is het!’ Ze was meteen verkocht. Eindelijk had ze een sport gevonden die ze in haar eentje en samen met anderen kon doen.”

Oranje

Na de Supportbeurs volgde ze een training bij hockeyclub Upward, nota bene op 5 minuten van het ouderlijk huis. “Toen was het hek van de dam. Er was geen weg meer terug. Ze had het alleen nog over hockey. Vorig jaar zijn we zelfs naar het WK Rolstoelhockey geweest, in Zwitserland. Wij hadden geen vakantieplannen, mijn man houdt van de bergen, en toen dachten we: dan gaan we daar toch heen. We hebben alle wedstrijden gezien. Oranje, hetzelfde team als op de Supportbeurs, werd tweede. Supergaaf was het.”

Ojee…

Nu Signe de smaak te pakken had en er een nieuwe rolstoel moest komen, wist Caroline waar ze moest zijn. “Wie ik ook sprak bij Upward, iedereen wees me op de mogelijkheid van Uniek sporten. Dat ze sporters met een beperking helpen met de financiering van een sporthulpmiddel. Ik ben naar de site gegaan en moest een aanvraag indienen. De moed zakte gelijk in mijn schoenen. Ojee, weer een aanvraag. Voor je het weet ben je twee jaar verder voordat alles rond is. Dat was de ervaring die ik had.”

Dankbaar

Dit keer ging het anders. “Anderhalf uur nadat ik de aanvraag had ingediend, werd ik opgebeld door de leverancier van de rolstoel. ‘Overmorgen zijn we bij jullie om de hoek. Kunnen we langskomen voor een passing?’ Uiteindelijk hadden we binnen twee maanden de rolstoel in huis. Een rolstoel van 18.000 euro die op 250 euro na gefinancierd is door de Gemeente Arnhem en Uniek Sporten. Soms geloof ik het nog steeds niet en denk ik dat er iets verkeerd is gegaan. Ik ben in ieder geval ongelooflijk dankbaar.”

Wil jij net als Signe ook een eigen sporthulpmiddel? Uniek Sporten Hulpmiddelen kan je hierbij helpen! Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.unieksporten.nl/hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: