Direct door naar content
Disneyland Californië introduceert pop in rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Disneyland Californië introduceert pop in rolstoel

04 januari 2023

In Disneyland Californië is sinds kort een kleine maar zeer betekenisvolle toevoeging gedaan op het gebied van inclusiviteit. In de 67-jaar oude attractie ‘It’s a small world’ zijn namelijk twee poppen te zien in een rolstoel. De ontwerpers van het park willen zo mensen met een beperking een plek geven in de bootjestocht. Ze hebben ook een half jaar de tijd genomen om dat ontwerp tot in detail uit te werken.

‘It’s a Small World’ is voor Disneyland-gangers een bekend fenomeen. In het Amerikaanse resort werd deze attractie al in 1966 geopend, later volgden ook andere parken zoals die in Parijs. Het idee is simpel: je stapt in een bootje en komt dan langs allerlei thema’s en landen met poppen, figuren en geluiden.

Bezoekers verrassen

Afgelopen jaar zijn de Disney ontwerpers aan de slag gegaan om te kijken of ze deze klassieker een inclusiever tintje konden geven met nieuwe poppen. Dat vernieuwen gebeurt trouwens wel vaker, legt Kim Irving, creatief directeur bij Disneyland uit aan CNN. “We zoeken voortdurend naar manieren om de attracties te verbeteren, niet alleen leuke toevoegingen maar ook betekenisvolle. We willen bezoekers graag steeds weer verrassen met nieuwe dingen en ook vooral relevante dingen.”

Tranen in ogen

In het geval van de twee nieuwe poppen in een rolstoel gaat het volgens Erin Quintanilla, manager of toegankelijkheid bij het Disneyland Resort, zeker om relevante toevoegingen. Zij noemt het historisch. “Ik voel mij gezien en gepresenteerd nu. Het is echt groots dat mijn community in een attractie is vertegenwoordigd. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik de twee nieuwe poppen in ‘It’s a Small World’ voor het eerst zag.”

Geen ziekenhuisrolstoel

Wat leuk is om te weten dat het team van Erin door de ontwerpers werd benaderd om mee te denken over de twee poppen. Ze wilden namelijk zeker zijn dat mensen in een rolstoel zich in de figuren zouden herkennen. “We wilden ervoor zorgen dat je een persoon in een rolstoel ziet die zelfstandig door het leven gaat. We wilden dus niet een rolstoel die een soort ziekenhuisgevoel oproept.” In de rolstoelfiguurtjes zijn nog meer details verwerkt, zoals een duwhoepel op de rolstoel. “Op die manier kan de pop zich door het verhaal bewegen zoals ik mij ook door de wereld beweeg. Het is dus best speciaal dat we zulke details zo goed zijn uitgewerkt.”

Bron: CNN.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: