Direct door naar content
Skating Blind: ijspret met visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Skating Blind: ijspret met visuele beperking

12 januari 2023

Schaatsen met een visuele beperking? Dat klinkt misschien niet als een logische combinatie. Maar als je met een buddy kunt hardlopen of fietsen dan moet schaatsen net zo goed mogelijk zijn. Vanuit die gedachte van een blinde loper uit Leiden ontstond het idee om mensen met een visuele beperking ook een keer over het ijs te laten zwieren. Inmiddels is afgelopen week al de tweede editie van Skating Blind georganiseerd.

Als je een visuele beperking hebt dan kun je allerlei sporten doen, zoals roeien, tandemfietsen en Running Blind. Door creatieve sporters of begeleiders zijn al steeds meer mogelijkheden ontstaan. Skating Blind is een goed voorbeeld van zo’n eenmalig initiatief. Dat begon in 2019 door een deelnemer van de Leidse afdeling van Running Blind, die had gezegd: “Ik zou best eens een keer willen schaatsen.” Joke Larrewijn-Schillemans dacht op dat moment niet in beperkingen maar zag juist mogelijkheden.

Schaatsen met een buddy

Ze nam contact op met een schaatsbaan die jaarlijks in het centrum van Leiden wordt aangelegd om een middag te reserveren voor mensen met een visuele beperking. De afgelopen twee jaar kon Skating Blind door corona niet doorgaan, maar afgelopen week kon het weer. Tientallen blinden en slechtzienden konden even met een buddy het ijs op om te ervaren hoe het is om op dunne ijzers te staan. Op het ijs stappen was soms een beetje eng, maar door de goede ondersteuning van de buddy’s verliep dat vlekkeloos.

Met de wethouder

Tussen de deelnemers was ook een meisje dat vroeger aan kunstschaatsen had gedaan. Zij heeft nu maar 6% zicht en kon nu ook met een begeleider weer het ijs op, waar ze natuurlijk volop van genoot. Ze durfde zelfs even voorzichtig los te schaatsen. De Leidse wethouder Fleur Spijker was ook uitgenodigd om te komen kijken, maar zij wilde ook graag het ijs op. Die kans liet Rick Wouters, voormalig voorzitter van de Oogvereniging Zuid-Holland, niet voorbijgaan. “Ik heb nog nooit met een wethouder geschaatst, dus als u zin heeft…?”, vroeg hij. Zo maakte zij samen nog een paar rondjes op het ijs.

Dit filmpje geeft nog een leuke impressie van de Skating Blind middag.

Ben jij benieuwd naar de sportmogelijkheden met een visuele beperking? Kijk dan in de sportzoeker.

Bron: LeidseGlibber.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: