Direct door naar content
Sport van de Week: schaatsen!  afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: schaatsen!

20 januari 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: schaatsen!

Geen enkele sport is zo Hollands als schaatsen. Dat komt door het vele water wat in de winter bevriest. Als het even kan gaan we met zijn allen dat natuurijs op, maar ook in minder koude winters wordt in Nederland volop geschaatst op de vele kunstijsbanen. Met een beperking kun je ook genieten van ijspret, want door kleine aanpassingen is van alles mogelijk.

Frameschaatsen

Als we het over jouw mogelijkheden op de schaats hebben, moeten we het gelijk over een nieuwkomer hebben: Frameschaatsen. Dit kun je eigenlijk het beste omschrijven als de wintervariant van de Framerunner. Bij Frameschaatsen maak je dus ook gebruik van een frame met een zitje, alleen heb je in plaats van wieltjes ijzers. Op die manier kun je lekker over het ijs glijden, ook als je niet zelfstandig kunt staan of lopen. Zo wordt schaatsen voor iedereen mogelijk!

Stichting het Gehandicapte Kind, die deze sport bedacht, is afgelopen najaar met de Samen Schaatsen Elfstedentoer door Nederland gestart om door het hele land clinics te geven. Ga voor meer informatie naar: samenschaatsen.nl

Blind schaatsen

Schaatsen kan ook als je een visuele beperking hebt. Vorige week kon je hier nog lezen over Blind Skating, dat op eenmalig door Running Blind in Leiden was georganiseerd. Samen met buddy’s konden blinden en slechtzienden zo ook eens over het kleine ijsbaantje schaatsen. In Eindhoven kun je ook op een grote baan echt schaatsles krijgen bij IJCE. Deze Eindhovense ijsclub biedt namelijk vijf zondagen per seizoen speciale schaatslessen voor sporters met een visuele beperking aan. Ga voor meer informatie over deze club naar deze pagina. 

Vind een club bij jou in de buurt

Het mooie van een echt Nederlandse sport is dat daar ook allerlei clubs en verenigingen voor zijn opgericht. Je vindt daardoor in ons land behoorlijk veel schaats- of ijsclubs. Soms hebben zij een eigen ijsbaan, als het genoeg vriest met natuurijs, maar de meeste clubs maken gebruik van de vele (deels) overdekte kunstijsbanen zoals de Jaap Edenbaan in Amsterdam en de bekendste baan van Nederland: Thialf in Heerenveen. Op dat ijs kun jij onder leiding van ervaren trainers en begeleiders je eerste stappen en vooral slagen op het ijs maken. Zie jij jezelf al gaan over het ijs?

Op de pagina over schaatsen vind je meer informatie over jouw mogelijkheden om te gaan schaatsen. Daar vind je ook een club bij jou in de buurt.

Foto: Stichting het Gehandicapte Kind / Stephan Tellier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: