Direct door naar content
Kijktip: docu over blinde klimmer Hein Noortman afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: docu over blinde klimmer Hein Noortman

02 februari 2023

Blind een berg beklimmen, dat lijkt een onmogelijke en zelfs gevaarlijke opgave. Klimmer Hein Noortman koos voor die uitdaging ook nog eens een ongebruikelijke locatie: de Mount Damawand, met 5671 meter de hoogste berg van Iran. Over die bijzondere reis is nu een documentaire gemaakt met de titel ‘Between summits’.

“Op voorhand excuseer ik me: mocht ik je niet aankijken, is het niet omdat ik je niet interessant vind. Dat is omdat ik je niet zie. Ik ben blind”, met die mededeling begint de film over Hein Noortman. Hij vertelt daarna ook uitgebreid over het ongeluk waardoor hij blind is geworden. In 2016 ging het namelijk goed mis toen hij in een klimhal 15 meter naar beneden viel. Hij raakte in coma en verbrijzelde zijn hele gezicht. “De artsen hebben het helemaal moeten reconstrueren van kruin tot kaak. En ik kon niet meer zien”, vertelde hij in dit interview.

Onlogisch

Hein is ondertussen ook bedreven geworden in het vertellen van zijn indrukwekkende verhaal. Dat hebben presentatoren Wilfred Genee en Eva Eikhout ook gemerkt toen hij te gast was in de ONBEPERKT-podcast. Daar vertelde hij ook over het doel waarvoor hij zich nu inzet: een hersenchip die blinden weer gedeeltelijk laat zien. Met de beklimming van de berg in Iran zamelde hij daar ook geld voor in. Over de keuze voor juist die berg zei hij eerder: “We dachten: klimmen voor blinden is onlogisch laten we het dan ook meteen op een onlogische plek doen.”

Film

Voor de film ‘Between summits’ is Hein en zijn gezin op de voet gevolgd tot aan de top van de Mount Damawand. Je krijgt zo heel mooi te zien hoe niet alleen Hein maar ook zijn vrouw en hun dochter weer zijn doorgegaan na het zware ongeluk. De film is te zien op NPO 2 Extra en via 2doc.nl. Bekijk hier alvast een korte trailer:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: