Direct door naar content
Blinde burgemeester van Waalre “hoort alles” afbeelding nieuwsbericht

Blinde burgemeester van Waalre “hoort alles”

02 februari 2023

Marcel Oosterveer ziet nog maar ongeveer acht procent, maar die visuele beperking gebruikt hij sinds december als zijn kracht bij nieuwe functie. Hij is namelijk de nieuwe burgemeester van de Brabantse gemeente Waalre. Doordat hij niet kan zien, kan hij beter naar de inwoners van zijn gemeente luisteren.

Marcel heeft vroeger wel kunnen zien. Toen deed hij nog veel aan sport, hockey en tennis, maar dat doet hij nu niet meer. Sinds 2018 is zijn zicht achteruit gegaan. Eerst kon hij weinig zien en daarna kreeg hij daar ook nog een oogziekte overheen. Hij was toen wethouder in Eindhoven. Dat hij op 1 december werd benoemd tot burgemeester van de gemeente Waarle was voor hem de bevestiging dat hij weer terug is.

Oprecht luisteren

De nieuwe baan bevalt hem en de inwoners van zijn gemeente duidelijk ook. Zij geven vaak aan dat hij zo goed naar ze luistert, vertelde hij bij Omroep Brabant. “Ik moet ook veel beter luisteren omdat ik een mening moet vormen op basis van wat mensen zeggen en niet op wat ik zie. Inwoners voelen zich echt wel gehoord omdat je oprecht aan het luisteren ben.”

Andere zintuigen

Wat hij aan zicht mist, heeft hij goed weten te compenseren met zijn gehoor. “Ik hoor denk ik twee tot drie keer beter dan iemand anders. Toen mijn zicht minder werd, heeft alles zich aangepast. Mijn reuk en mijn gehoor werden beter. Mijn andere zintuigen zorgen ervoor dat het beeld weer compleet is”, zegt hij bij EditieNL.

Naast inwoners

Hij ziet dat als een duidelijke kracht, wat hem ook een betere burgemeester maakt. “Ik kan echt veel beter horen dan andere collega's. Bovendien moet ik echt geconcentreerd luisteren. Daarom heb ik ook veel meer aandacht voor mensen. Ik kan heel goed naast de inwoners staan, en wat minder bestuurlijk zijn. Dat hebben we denk ik hard nodig. En ik hoor alles."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: