Direct door naar content
Eerste Hulp bij Onbegrip: herkennen van en omgaan met (psychische) beperkingen afbeelding nieuwsbericht

Eerste Hulp bij Onbegrip: herkennen van en omgaan met (psychische) beperkingen

06 februari 2023

Ga je elke dag met mensen om? En heb je dan ook dat de communicatie soms anders verloopt dan jij verwacht? Dit kan komen door een beperking. Maar hoe herken je iemand met een beperking? En hoe sluit je dan aan met je communicatie?

In 2023 geven MEE Gelderse Poort en Pro Persona Preventie weer verschillende trainingen in het herkennen van en omgaan met mensen met (psychische) beperkingen. Tijdens de trainingen krijgen deelnemers tips in het contact met mensen met een psychische of een andere beperking.

Voor wie zijn de trainingen?

De gratis trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die woont of werkt in de regio Gelderland-Zuid. Ze zijn speciaal gericht op inwoners, vrijwilligers en werknemers die niet-werkzaam zijn in de zorg, maar wel te maken hebben met gedrag dat men moeilijk kan begrijpen en die dat wel graag willen. Denk aan een medewerker van een supermarkt of een leidinggevende in een bedrijf waar ook mensen met autisme werken.

Begrip en handvatten

De trainingen zijn gericht op het vergroten van begrip en het leren omgaan met mensen met psychische problemen of een beperking. Zoals bijvoorbeeld: wat doe ik als mijn buurvrouw somber en angstig is en niet meer de deur uit durft? Hoe kan ik beter communiceren met een lid van mijn sportclub met een verstandelijke beperking? In de training krijg je handvatten zodat je weet wat je kunt doen en hoe je iemand kunt aanspreken. Ook leer je meer over de verschillende beperkingen.

Welke trainingen worden er gegeven?

Klik hier voor de planning met de trainingen voor 2023. De planning wordt in de loop van het jaar nog verder aangevuld.

  • Ervaar LVB
  • LVB & Communicatie
  • Escape Koffer Laaggeletterdheid
  • Moeilijke dingen, makkelijk uitleggen
  • Teken je MEE?
  • Ervaar NAH
  • NAH & Theorie
  • ABC & Brainblocks
  • Autisme theorie en praktijk
  • Hulpkaart
  • Iedereen doet MEE

De meest actuele informatie vind je in de agenda.
Aanmelden en/of meer informatie kan via leertraject@meegeldersepoort.nl

Meer informatie over de trainingen

Ervaar LVB
Je ervaart zelf waar mensen met een licht verstandelijke beperking moeite mee hebben in het dagelijks leven.

LVB & Communicatie
Je leert hoe je herkent dat iemand een licht verstandelijke beperking heeft en je leert hoe je je communicatie kunt aanpassen.

Escape Koffer Laaggeletterdheid
In de workshop in spelvorm ervaren mensen hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Spelers lopen vast in taal en merken hoe frustrerend dit kan zijn. Een betekenisvolle ervaring die bijdraagt aan meer begrip.

Moeilijke dingen makkelijk uitleggen
Je wordt je bewust van taal en je taalgebruik. Hierdoor leer je beter aan te sluiten bij de persoon met wie je te maken hebt.

Teken je MEE
In deze training leer je hoe tekeningen jou en jouw gesprekspartner kunnen helpen tijdens een gesprek. Tijdens de training krijg je eerst uitleg en daarna ga je zelf aan de slag met tekenen.

Ervaar NAH
Je ervaart zelf waar mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel moeite mee hebben in het dagelijks leven.

NAH & Theorie
Je leert wat Niet-Aangeboren Hersenletsel is, hoe je NAH kunt herkennen en waar je op kunt letten in je communicatie.

ABC & Brainblocks
Je ervaart zelf hoe het is om autisme te hebben. Brain Blocks is een praktische en beeldende methodiek. Het geeft je kennis, inzicht en begrip over de werking van het brein van iemand met autisme. Brain Blocks geeft je aanknopingspunten om over autisme en de gevolgen daarvan in het dagelijkse leven in gesprek te raken. Een ervaringsdeskundige met autisme is aanwezig om zijn ervaringen in het dagelijks leven met de deelnemers te delen.

Autisme, theorie en praktijk:
Theorie door middel van een interactieve Powerpoint en een aanvulling van een ervaringsdeskundige. Gevolgd door Brain Blocks.

Hulpkaart
In deze training leer en ontdek je wat de Hulpkaart is. Je weet wat een Hulpkaart kan betekenen voor mensen als ze er zelf even geen woorden voor hebben. Je ontdekt voor wie de Hulpkaart handig is en je leert hoe je samen een Hulpkaart opstelt.

NIEUW! Iedereen doet MEE
Steeds meer kinderen en (jong) volwassenen die extra begeleiding nodig hebben, doen mee binnen reguliere (sport)verenigingen. In deze nieuwe training leren begeleiders van die verenigingen gedrag te herkennen dat wellicht wijst op een beperking en krijgen zij praktische tips over hoe hiermee om te gaan.

Bedrijven, vrijwilligersorganisaties of vrijetijdsclubs kunnen ons ook altijd benaderen voor een training of bij een idee voor een activiteit dat past binnen het thema Grip op Onbegrip. We denken graag mee!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: