Direct door naar content
IJspret voor iedereen bij Daikin Warmste Winterdag afbeelding nieuwsbericht

IJspret voor iedereen bij Daikin Warmste Winterdag

06 februari 2023

Afgelopen weekend werd in Thialf gestreden om de Nederlandse titels op het Daikin NK Afstanden. Tegelijkertijd werd op zondag door Fonds Gehandicaptensport de eerste editie van de Daikin Warmste Winterdag georganiseerd. Kinderen met een beperking en hun broertjes en zusjes konden van alles beleven op en naast het ijs. Het complete dagje uit voor het hele gezin leverde zo veel blije gezichten op.

Ruim 400 deelnemers konden verdeeld over de hele dag in de ijshockeyhal van Thialf terecht voor ouderwetse ijspret met natuurlijk ook koek en zopie. Oud-schaatsster Barbara de Loor zorgde voor een warming-up en gaf ook nog schaatsles aan wie dat wilde. De Sven Kramer Academy had een elfsteden parcours aangelegd met bruggetjes en plaatsnaambordjes van de verschillende elfstedendorpen. Bij die dorpen waren verschillende oefeningen en activiteiten op het ijs te doen.

Met rolstoel het ijs op

Kinderen die moeite hebben om te lopen konden bijvoorbeeld een clinic Frame Schaatsen krijgen. De schaatsframes konden terplekke worden geleend. Sommige kinderen hadden hun eigen frame mee en één jongetje ging zelfs met zijn elektrische rolstoel het ijs op. “Dat was een hele beleving natuurlijk”, zegt Diede Bron, eventmanager van Fonds Gehandicaptensport.

Het gaf gelijk aan dat alles mogelijk was om kinderen met een beperking een onvergetelijke dag op het ijs te bezorgen. Voor de rest van het gezin was het ook een leuke middag. “Iedereen ging samen het ijs op”, zag Diede. Ook naast het ijs was van alles te doen voor het hele gezin. Zo kon je sneeuwballen gooien, skiën met een VR-bril op, in een Photobooth kon je op de foto, en Daikin-mascotte Pompie kwam ook langs met het dweilorkest.

‘Zin in!’

Na het zelf schaatsen mochten de deelnemers ook nog met het hele gezin bij het NK Afstanden kijken. Voor kinderen in een rolstoel was een speciale plek ingericht waar ze perfect zicht hadden op de prestaties van schaatshelden als Patrick Roest en Irene Schouten. “Het was zo een compleet dagje uit voor het hele gezin”, zegt Diede. Zij zag ook alleen maar blije gezichten. “Je merkt dat iedereen hier heel erg naar uit had gekeken. Ik hoorde ook een jongetje dat bij het aandoen van de schaatsen al zei: ‘ik heb hier zo'n zin in!’. Ook het uitproberen van het Frame Schaatsen was voor veel kinderen iets nieuws. Dat was leuk om te zien.”

Zeldzaam uitje

Fonds Gehandicaptensport had deze dag in samenwerking met haar partners Daikin en Univé bewust voor het hele gezin opgezet, legt Diede uit. “We wilden het voor iedereen een leuke dag maken, want voor veel gezinnen met een kind met een beperking zijn dit soort uitjes toch zeldzaam. Het is een hele onderneming om met zijn allen op pad te gaan en dat is ook intensief. Daarom hebben we met elkaar aan alles gedacht om zoveel mogelijk te ontzorgen."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: