Direct door naar content
“Na 33 jaar een sport gevonden die bij me past” afbeelding nieuwsbericht

“Na 33 jaar een sport gevonden die bij me past”

09 maart 2023

Lang dacht Nicky de Groot dat er geen goede sport voor hem was. Tot hij een keer bij rolstoelhockey ging kijken. Daar zag hij de vrouw van zijn leven. Dan moet ik ook maar op rolstoelhockey gaan. Zo geschiedde. Zes jaar later zitten ze allebei in het opleidingsteam van het Nederlands rolstoelhockeyteam. Zijn nieuwe sportrolstoel die hij via Uniek Sporten kon aanschaffen, maakt hem nog beter.

“Na mijn geboorte werd ik ziek en kreeg ik een hersenbloeding. Daardoor raakte ik rechtszijdig verlamd. Sporten zat er voor mij niet in vroeger. Ik heb wel een tijdje aan fitness gedaan maar dat was op den duur niet handig. De linkerzijde van mijn lichaam werd steeds sterker maar rechts kon niet mee. Dan ga je nog meer scheeflopen. Daar ben ik mee gestopt. Eigenlijk heb ik pas na 33 jaar een sport gevonden die bij me past.”

Dat is ‘r!

Een mooiere aanleiding kun je niet bedenken. “Mijn neef zit op rolstoelhockey. Kom een keer kijken, zei hij. Dat heb ik gedaan. En toen zag ik mijn vrouw rijden. Wow, dat is ‘r! Ik was diep onder de indruk en ook verrast. Normaal val ik op klein en rood maar Soraya is blond en groter dan ik. Mijn zus, die er ook was, vroeg ik van alles over haar. Ze zei: schrijf jezelf in. Ze zoeken nog mensen. Dat heb ik gedaan. Nu wonen we samen, zijn we verloofd en willen we trouwen.

Opleidingsteam

Nicky ging dus op rolstoelhockey. Nu nog een sportrolstoel. “Gezien de slijtage in mijn lichaam zei mijn arts, je kunt beter ook een gewone rolstoel nemen. Dat was in 2017. Vanaf die tijd zit ik in een rolstoel en speel ik samen met mijn vriendin bij SGB uit Goes. We zitten ook in het opleidingsteam van het Nederlands rolstoelhockeyteam. Met onze club trainen we een keer in de week, met het opleidingsteam een keer in de maand.”

Headbangen

Daarvoor moeten ze naar Gorkum en Hoenderdaal. Dat is een kleine twee uur rijden vanuit Goes. “Ik rij in een automaat. Dat gaat goed. Ik gooi onze rolstoelen achterin en dan is het gas geven. Het zijn altijd weer mooie ritjes, waarbij we de muziek lekker hard zetten. We houden allebei van muziek waar de meeste mensen niet van houden: heavy metal. We zijn fan van Metallica en Iron Maiden. ‘Fear of the dark’ is een van mijn favoriete nummers. Ik moet zelf op de weg letten maar Soroya zit lekker te headbangen.”

Geweldig

Na vijf jaar was hij toe aan een nieuwe sportrolstoel. “Goedkoop is anders. Je bent al snel 5000 euro kwijt. De gemeente betaalde 3000 euro. Uniek Sporten Hulpmiddelen 85% van het resterende deel. Dat was geweldig. De laatste 15% hebben we met crowdfunden via Uniek Sporten opgehaald. Binnen drie dagen hadden we het geld binnen. Ik heb nu een sportrolstoel met een kniezit. Ik zit in een soort van zak waardoor mijn knieën niet belast worden.”

Dolle boel

Nicky is er superblij mee. “Ik ga er beter door hockeyen. Ik ben veel wendbaarder en heb een groter bereik. Daarnaast is sporten gewoon lekker. Ik word er gelukkig van. Het is altijd weer een dolle boel bij ons. Iedereen is uitgelaten en enthousiast. En wat mooi is, je bent onder elkaar. Iedereen is hetzelfde, niemand is meer of minder. Laatst speelden we tegen een jongen die spastisch is en niet kan praten. Zijn ouders moeten hem helpen met drinken. Maar hij kan wel keepen. Dat is toch mooi!”

Wil jij net als Nicky ook een eigen sporthulpmiddel? Uniek Sporten Hulpmiddelen kan je hierbij helpen! Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.unieksporten.nl/hulpmiddelen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: