Direct door naar content
Frame-voetballers warm onthaald bij De Merino’s afbeelding nieuwsbericht

Frame-voetballers warm onthaald bij De Merino’s

14 maart 2023

Frame-voetbal is in Nederland een vrij nieuwe vorm van voetbal. Daardoor wordt het ook nog niet overal aangeboden, maar daar komt verandering in. Bij voetbalvereniging De Merino’s uit Veenendaal hadden ze ook nog niet van Frame-voetbal gehoord, totdat ze van een moeder de vraag kregen of de club deze voetbalvorm kon organiseren. “Laten we het gewoon proberen, dachten we. We zijn een kleine vereniging, maar hebben maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan”, zegt jeugdsecretaris en initiator Mascha Versteeg.

Frame-voetbal past in het rijtje sporten met een frame: Frame running, Frame schaatsen. Net als bij die sporten gebruik je bij Frame Voetbal een rollator, looprek of Running Frame als ondersteuning. Frame-voetbal is ideaal als je gek bent van voetbal, maar door je loopbeperking niet mee kan draaien in het reguliere voetbal. Deze sport is in Nederland nog in opkomst en wordt nu nog maar op in totaal negen locaties aangeboden.

Gewoon beginnen

Daar komen steeds meer verenigingen bij die gewoon denken: laten we gewoon beginnen. Door die mentaliteit bij De Merino’s werd het gat op de kaart in Midden-Nederland, waar nog geen Frame-voetbal werd aangeboden, opgevuld. Het initiatief ontstond door een Veenendaalse moeder nadat haar zoon met veel plezier een clinic op de KNVB Campus had beleefd. In haar zoektocht naar een voetbalclub kwam ze bij De Merino’s uit. “We hebben het in het bestuur besproken. Willen we dit? Ja, we zijn maatschappelijk betrokken, hebben ervaring met Voetbal op Maat en gunnen iedereen het voetbalplezier. Kunnen we dit? Geen idee, maar laten we gewoon beginnen”, vertelt Mascha Versteeg.

Maandelijkse training

Na een eerste succesvolle clinic met acht dolenthousiaste voetballers biedt De Merino’s dit jaar van januari tot en met juni een vast trainingstijdstip aan. Zaterdagochtend, van 11.00 tot 12.00 uur, één keer in de maand. Versteeg: “We hebben onder de ouders geïnventariseerd wat ze graag wilden. Eén training in de maand is genoeg. Deze kinderen moeten al zoveel. We gaan ze ook niet betuttelen. Het belangrijkste is dat ze zich hier prettig voelen en plezier beleven, net als onze andere jeugdleden. We maken er geen poppenkast van.”

'Op voetbal'

De waardering van de aanwezige ouders is groot. Langs de lijn kijken ze ontspannen naar de verrichtingen van hun kinderen. Meegekomen broertjes en zusjes trappen verderop tegen een balletje. “Voor alles wordt gezorgd. Echt fantastisch”, zegt Olav Schipper, vader van de 8-jarige Lucas. Al jaren voetbalt Lucas met broer, zus en vriendjes op straat, maar bij een vereniging voetballen was voor hem niet mogelijk. Nu wel. “Dat zorgt voor een stuk eigenwaarde. Hier kan hij met gelijkgestemden meedoen bij een echte club en ook zeggen: ik zit op voetbal.”

In clubtenue

De Frame-voetballers zijn in korte korte tijd helemaal door De Merino’s omarmd. Ze horen er helemaal bij. En dat kunnen de jonge voetballertjes ook nog eens laten zien, want een gulle sponsor zorgde dat alle frame-voetballers een tenue, trainingspak en voetbaltas van de club kregen. Zo kunnen de acht trotse frame-voetballers voortaan in clubtenue met hun rekjes over sportpark De Groene Velden razen.

De volgende trainingen van de groep frame-voetballers bij De Merino’s zijn op de zaterdagen 18 maart, 15 april en 20 mei. Voor aanmelding of meer informatie kan contact worden opgenomen met jeugdvoorzitter@demerinos.nl.

Meer weten over hoe De Merino’s het Frame-voetbal hebben aangepakt op de club? Lees het hele artikel op KNVB.nl

Foto: KNVB Media

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: