Direct door naar content
“Laat mensen met beperking ‘gewoon’ in beeld komen” afbeelding nieuwsbericht

“Laat mensen met beperking ‘gewoon’ in beeld komen”

17 maart 2023

Elianne Speksnijder is model en danseres. Dat doet ze gewoon vanuit haar rolstoel. Zij vindt ook dat het normaler moet worden dat meer mensen met een beperking in beeld komen. Op gebied van inclusiviteit is volgens haar in meerdere branches nog veel winst te behalen.

Elianne begon een paar jaar terug met modellenwerk toen ze oproepje zag van een bureau dat gericht is op modellen met een beperking. Zij zat op dat moment niet zo goed in haar vel, maar besloot toch een foto in te sturen. “Ik dacht: mijn leven is toch niks meer, ik doe eens gek en stuur een foto op. Misschien kan ik nog een leuke ervaring opdoen”, vertelt ze aan 1Vandaag. Haar foto viel op en zo stond ze al snel op de Amsterdam Fashion Week.

‘Wilde niet gezien worden’

Modellen met een beperking waren op dat moment nog relatief nieuw in Nederland. Ze kreeg daardoor ook heel veel positieve reacties op het feit dat ze met haar rolstoel in beeld kwam. “Terwijl ik altijd de gedachte had gehad dat als ik mij met mijn rolstoel laat zien dan denken mensen gelijk: oh daar heb je weer zo’n gehandicapte. Ik wilde ook eigenlijk niet gezien worden. Grappig genoeg roep je daarmee ook over jezelf af dat je dan juist als gehandicapte behandeld wordt.”

NOS-lezer met beperking

Elianne vindt dat op tv en in andere media te veel het perfecte plaatje wordt voorgeschoteld. Daar mogen best wat meer mensen met een beperking tussen, vindt zij. “Ik zou het zo mooi vinden als er gewoon een keer een nieuwslezer bij de NOS te zien is die een arm of been mist. Alles mag wat meer als een individu vertegenwoordigd worden.”

Bekijk het hele item in 1Vandaag op NPOStart.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: